Raporda, Türkiye’de insan ve sendikal hakların her gün ihlal edildiği belirtiliyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sendikal aktivistlere yönelik baskı ve tutuklamaların arttığına, protesto gösterilerinin yasaklaklandığına somut örnekler verilerek dikkat çekiliyor.
ITUC’ün bugün yayımladığı raporda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın emekçiler ve sendikacılar için dünyanın en tehlikeli bölgesi olduğu, çalışanlar ve sendika aktivistlerinin tutuklandığı, tehdit edildiği, şiddet ve cinayete uğradıkları belirtiliyor.
139 ÜLKEDEN % 82’İNDE ÇALIŞANLARIN ÖRGÜTLENME HAKLARI YOK
İnsan ve Sendikal Haklar Endexi’nin bulgularına göre araştırmaların yapıldığı 139 ülkenin % 82’sinde çalışanların toplu iş sözleşmesi yapma hakları yok. Çalışanların şiddete uğradığı ülkelerin sayısı bir önceki yıla kıyasla 52’den 59’a yükseldi. Ülkelerin yarısından fazlası demokratik hakları, ifade özgürlüğünü en çok da örgütlenme hakkını ihlal ediyor. Sendikaya üye oldukları ve işçileri örgütledikleri için öldürülenlerin sayısı 2015 yılında 10 iken bu sayı geçtiğimiz yıll 11’e yükseldi.
KATİLLER CEZALANDIRILMIYOR
Kolombiya sendikal aktivistlerin öldürüldükleri ülkelerin başında yer alıyor. 2015 yılında 20 emekçi ve işçi önderi katledildi. Katillerin çoğu cezalandırılmadı.
5 ülkede; Filistin, Suriye, Irak, Yemen ve Libya’da hukuk devletinin prensiplerinin uygulanmıyor ve çalışanların sendikalarda örgütlenme hakları garanti altına alınmamış.
Afrika ülkelerinden Orta Afrika Cumhuriyeti, Eritre, Somali, Brundi, Güney Sudan ve Sudan’da sendikaların toplu sözleşme yapma yetkileri yok. Sokaklara çıkan emekçilerin gösterileri şiddetle bastırılıyor. Ücretlerini alamadıkları için protesto eden işçiler tutuklanıyor. Ücret zammı taleplerinin önüne geçmek için işçileri tutuklama taktiği uygulanıyor.
KÖRFEZ ÜLKELERİ MİLYONLARCA MİSAFİR İŞÇİNİN HAKLARINI GASP EDİYOR
Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’te uygulanan Kafala sistemiyle milyonlarca misafir işçinin sendikalarda örgütlenme ve toplu sözleşme hakları gasp edilmiş. Kafala sistemi işçilerin kendilerini ülkeye getiren işverenin yanında çalışma zorunluluğu var. Pasaportlarına el konulan işçiler haklarını istediklerinde işten atılıyor ve sınır dışı ediliyor.
Katar, 2022 yılında yapılacak Dünya Kupası müsabakası öncesi arenaların yapımında çalıştırdığı işçilerin en temel haklarını gasp ederek dünyayı şok etmeye devam ediyor.
Raporda insan ve sendikal haklar açısından en kötü ülkeler Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Filipinler, Kolombiya, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Guatemala, Türkiye ve Bangladeş olarak sıralanıyor.
TÜRKİYE’DE 100 BİN DEVLET ÇALIŞANI İŞİNİ KAYBETTİ
ITUC’un yayımladığı raporda Türkiye’deki insan ve sendikal haklar ihlallerine şu cümlelerle yer veriliyor.
“Türkiye’de 100 bin devlet çalışanı işini kaybetti. Gösteri yapma hakkı ortadan kaldırıldı. Sendikalar ve sendika üyeleri toplum düşmanı olmakla suçlanıyor. 672 sayılı KHK ile 50 bin kişi işten atıldı. Hükümetin bu keyfi uygulamasına karşı basın açıklamaları, yürüyüş ve protesto gösterileri yapıldı. Polis güçleri bu barışcıl eylemleri engelledi.”
Polisin gösteri hakkını engellemesine örnek olarak 9 Eylül günü Diyarbakır’da KESK tarafından yapılmak istenen basın açıklaması, 10 Kasım’da SES tarafından düzenlenen eylemden sonra sendika liderlerinin gözaltına alınıp tutuklanmaları gösteriliyor.
SENDİKALAR EŞİTSİZLİĞA KARŞI MÜCADELE ETMELİ
Raporun kamuoyuna açıklanması dolayısıyla bir açıklama yapan İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Karl-Petter Thorwaldsson, dünyada zengin ve fakir ülkeler arasındaki eşitsizliklerin arttığını, bu nedenle de 181 milyon üyesi olan uluslararası sendikal harekete eşitsizliklere karşı mücadele etme görevi düştüğünü söyledi.
Sendikalara üye olmanın en temel insan haklarından biri olduğuna vurgu yapan Thorwaldsson, “Ancak sendika liderleri işçilerin haklarını savundukları için katlediliyor” dedi.