Türkiye’de uyuz salgını artarak yayılıyor

Türkiye’de koronavirüsü salgını sonrası başlayan uyuz vakaları, artarak yayılıyor.

Türk Sağlık Bakanlığı herhangi bir resmi açıklama yapmasa da Türkiye’nin her yerinde uyuz vakalarındaki artış sürüyor. 

Türkiye’de uyuz salgını özellikle küresel salgın sürecinde yeniden görülmeye başladı. Yaşanan ekonomik kriz ve alım gücünün her geçen gün giderek düşmesiyle birlikte hijyen malzemelerine erişimde yaşanan zorluk, uyuz vakalarındaki artışı da tetikledi. Deprem bölgesinin ardından Türkiye’nin her tarafına yayılan uyuz vakalarına ilişkin CİMER üzerinden Sağlık Bakanlığına sorulan sorular cevapsız kaldı. İstanbul’da özellikle eczane ve aktarlar uyuz salgınına dair el yapımı ilaçlar ve şampuanlar sattıklarını belirtiyor. Hastalığın tedavisine ilişkin en etkili ilaç ise SGK tarafından karşılanmıyor ve pahalı olduğu için yurttaşlar tarafından alınamıyor. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Aksaray Şube Eşbaşkanı Diren Can Kaya, deprem bölgesine ilaç gönderildiğini, ancak temiz suya olan erişimin zor olmasından, kişisel bakımın olmamasından kaynaklı olarak salgının bitmediğini söyledi. Kaya, şu bilgileri paylaştı, “Uyuz, uyuz parazitinin deriyi istila edip, yuva yaptığı bölgede şiddetli kaşıntıya neden olduğu bulaşıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Uyuzun en sık görülen belirtileri; sıcak duş sonrası artan kaşıntı, geceleri şiddetlenen yoğun kaşıntı, kızarıklık ve deri döküntüsü ile içi sıvı dolu kabarcıklar oluşmasıdır. Yakın temas ve kişisel eşyaların ortak kullanılması ile 15-20 dakikalık sürelerde bile bulaşmaktadır” dedi. 

Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde artış gösteren uyuz hastalığının, kalabalık olan okul, yurt vb. toplu kullanılan alanlarda daha sık görüldüğünü ve 2017’den beri artış gösterdiğini belirten Kaya, korunmak için kişisel hijyen ve ortam temizliğine dikkat edilmesi, hastalık şüphesi olan kişilerle temastan kaçınılması, vücut ile doğrudan temas eden eşyaların ortak kulanılmaması gerektiğini söyledi. Tedavi için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması, gerekli yönlendirmenin hekime bırakılmasını isteyen Kaya, şunları ekledi:

* Tedavide vücuda sürülerek uygulanan (topikal) ilaçların uygulanması öncesinde sıcak keseli banyo yapılarak derinin altına yerleşen parazit ile ilacın temas etme olasılığı artırılmalıdır. Uyuz paraziti derinin herhangi bir yerinde olabileceğinden ilaç kaşınan ve kaşınmayan tüm vücut bölgelerine sürülmelidir. İlaç uygulama sonrası temiz kıyafetler giyilmeli, ilacın vücutta kalması gerekli olan süre sonunda banyo yapılarak ilaç vücuttan temizlenmelidir.

* Yıkanmanın mümkün olmadığı ortamlarda hekiminiz ağız yoluyla kullanılan sistemik ilaçları tercih edecektir. Hasta ve aynı yaşam ortamını paylaşan kişiler aynı anda tedavi olmalı. Vücuda temas eden giysi, çarşaf, havlu vb. eşyalar yüksek sıcaklıkta yıkanıp ütülenmelidir. Yıkanması mümkün olmayan eşyalar ise ağzı kapalı bir poşetin içerisinde ortalama üç gün bekletilmelidir

* Başarılı bir tedavi sonrasında dahi kaşıntı ve hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır.