Türkiye’nin hayvan hakları ihlaleri İsveç Parlamentosu’nun gündeminde
Türkiye’deki insan hakları ihlallerini ele alan tartışmalara sık sık sahne olan İsveç Parlamentosu, bu kez Türkiye’nin gerçekleştirdiği hayvan hakları ihlallerini tartışacak.
Türkiye’deki insan hakları ihlallerini ele alan tartışmalara sık sık sahne olan İsveç Parlamentosu, bu kez Türkiye’nin gerçekleştirdiği hayvan hakları ihlallerini tartışacak.
Türkiye’nin Avrupa’dan canlı olarak ithal ettiği hayvanların Avrupa Birliği’nin belirlediği hayvan taşımacılığı kurallarına aykırı bir biçimde taşınmalarına tepki gösteren Muhafazakar Parti Milletveklili Jonas Jacobsson Gjörtler, konuyu İsveç Parlamentosu’nun gündemine taşıdı.
HAYVANLAR 40 DERECE SICAKTA GÜNLERCE BEKLETİLİYOR
Medyada Avrupa Birliği içindeki hayvan taşımacılığının kabul edilemeyecek koşullarda gerçekleştirildiğini gösteren film ve resimlerin yer aldığını hatırlatan Gjörtler, sorunun daha çok Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye yapılan ihraç sırasında yaşandığını, hayvanların günlerce 40 derece sıcaklıkta aç ve susuz bekletildiğini söylüyor.
Aynı sorunun başka Avrupa Birliği ülkelerinde de yaşanabileceğini uyarısında bulunan Gjörtler, hayvan taşımacılık kuralları kontrollerinin oldukça yetersiz olduğunu, kurallara uyulmasını sağlamak için Avrupa Birliği ve canlı hayvan ihraç eden ülkelere büyük sorumluluklar düştüğünü söylüyor.
İsveç’in hayvanları korumada Avrupa Birliği’ni olumlu yönde etkilediğini, bu nedenle de İsveç Hükümeti'nin Avrupa Birliği ve ilgili ülkeler nezdinde girişimde bulunmasını ve yürürlükte olan kuralların uygulanması için somut adımlar atmasını istiyor.
Gjörtler, İsveç Köy İşleri Bakanı Sven-Erik Bucht’a çok ciddi ve kabul edilemez olan bu durumun düzeltilmesi için Avrupa Birliği ve ilgili ülkeler nezdinde hangi girişimlerde bulunmayı düşündüğü sorusunu yöneltiyor.
HAYVANLARA BAYILTMADAN SEZERYANLA DOĞUM
Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye yapılan hayvan taşımacılığını 5 yıldan beri yerinde izleyen hayvan hakları örgütü ‘Eyes of Animals’ın yayımladığı rapor, sığır taşıyan kamyonlarda klima cihazları olmadığını, hayvanların 40 derece sıcak altında aç ve susuz bazen bir hafta bekletildiğini ortaya koymuştu.
Kamyonların içinde ölü hayvanlar bulunduğunu, sığırlara uyuşturulmadan sezaryan yapıldığını ve boğazlarının kesildiğini gösteren görüntüler sivil toplum örgütleri ve politikacıların tepkilerine yol açmıştı.
Türkiye’ye yapılan hayvan ihracatının yüzde 70’inin Avrupa Birliği’nin belirlediği kurallara aykırı olduğu belirtilmişti. Görüntüleri yayınlanmasından sonra hayvan hakları ve sivil toplum örgütleri Türkiye’ye hayvanlara işkence yaptığı suçlamasını yönetmişlerdi.
13 ÜLKE TÜRKİYE'NİN SUÇ ORTAKLIĞINI YAPIYOR
‘Eyes of Animals’, sığır taşıyan kamyonlardan bazılarının 4 bin kilometre yol yol katettiğini belirlemiş, gübre yığınları üzerindeki sığırların açlık ve susuzluktan kamyonun metal parçalarını yalarken çekilen filmlerini yayımlamıştı.
‘Eyes of Animals’, Avrupa standartlarına uymayan bir biçimde nakledilen ve kesimi yapılan hayvanların etinden yapılan şarküteri ürünlerinin başta Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya'da satıldığını ve böylelikle 13 Avrupa Birliği ülkesinin Avrupa Birliği'nin kurallarını çiğnediğini belirtmişti.
SORUN DAHA FAZLA PARA KAZANMA İSTEMİNDEN KAYNAKLANIYOR
Hayvanlara yapılan muamele sadece İsveç’teki hayvan hakları örgütlerinin tepkileriyle sınırlı kalmamış dünyanın en büyük hayvan hakları örgütü World Animal Protection'ın yöneticilerinden Liselott Alsenius da, “Bu hayvanlara eziyet. İnsanların tamamıyla vicdansız olduklarını ve hayvanlarla karşı ilgisiz olduğunu görüyorum. Sorun daha fazla para kazanma isteminden kaynaklanıyor. Bunun arkasında büyük bir çıkar ve kazanılacak çok para var” açıklamasını yapmıştı.