Uzmanlar: Aşırı sıcakları işçileri tehdit ediyor
Katar’da toplanan uzmanlar artan sıcaklıkların, aşırı sıcakta çalışan milyonlarca işçinin hayatını ve sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulundu.
Katar’da toplanan uzmanlar artan sıcaklıkların, aşırı sıcakta çalışan milyonlarca işçinin hayatını ve sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulundu.
Katar’ın başkenti Doha’da Salı gününden bu yana uzmanlar, işçilerin durumuna ve iklim değişikliklerinin yaratacağı etkilere dikkat çekti.
Bahar aylarında hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı bir bölgeden toplanan uzmanlar, dünyada onbinlerce işçinin kronik böbrek hastalığından hayatını kaybettiğini hatırlattı.
AFP’nin haberine göre Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Arap ülkeleri direktörü Ruba Jaradat, “Bilim bize tüm devletlerin bu fenomenle mücadele etmek için daha fazlasını yapabileceğini söylüyor” dedi.
Geçen yıl Katar'da düzenlenen FIFA Dünya Kupası, Körfez ülkelerinde işçilerin yaz aylarında bazen 50 dereceye ulaşan sıcaklıklarda çalıştığı koşulları gözler önüne sermişti.
Artan baskılar ve tepkiler ardından Katar hükümeti, özellikle 2021'den bu yana Haziran'dan Eylül'e kadar gün boyunca en sıcak saatlerde açık havada çalışmayı yasakladı. Ancak uzmanlar ve STK'lar, bu zengin gaz emirliğinin daha fazlasını yapabileceğini düşünüyor.
Araştırmacılara göre aşırı ısınma ve güneş radyasyonu sıcak çarpması, böbrek, kalp ve akciğer hastalıklarına neden oluyor, kanser oranlarını artırıyor.
Uzmanlar, yaklaşık bir milyar tarım işçisinin ve on milyonlarca açık hava işçisinin etkilendiğini bundan etkilendiğini belirtiyor.
İnşaat işçileri, 30 ila 40 yıl boyunca melanom olmayan cilt kanseri riskini iki kattan fazla artırmaya yetecek kadar ultraviyole radyasyona maruz kalabilir.
2020 yılında yapılan bir çalışmada Tayvanlı araştırmacılar, aşırı sıcaktan kaynaklanan böbrek hastalığının "küresel ısınmaya bağlı ilk salgınlardan biri" olabileceği konusunda uyardı.
İklim değişikliğiyle ilgili endişelere rağmen, bu sorun için hala uluslararası bir standart yok.
ABD yönetimi, "ülkede hava durumuna bağlı ölümlerin önde gelen nedeni" olan bir sıcak hava dalgasının ardından 2021'de yeni kurallar getirme sözü verdi.
Özel bir araştırma merkezi olan La Isla Network'un başkanı Justin Glaser, Orta Amerika'da 20 binden fazla ve Sri Lanka'da yaklaşık 25 bin işçinin böbrek hastalığından öldüğünü söylüyor.
Hindistan'ın endüstriyel kuzeyinde milyonlarca işçi de risk altında. Araştırmacıya göre Hindistan ve diğer fakir ülkeler bekleyemez, zira insanlar ölüyor, hastalanıyor.