Van DİSA-DER kongresini gerçekleştirdi

DİSA-DER Olağan 1. Kongresini yaparak yönetimini belirledi. Kongrede konuşan Divan Üyesi Kahîr Bateyî, Kürt diline yönelik asimilasyon politikalarının geldiği boyutlara dikkat çekerek, ana diline sahip çıkmaya çağırdı.

KESK Konferans salonunda düzenlenen Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DİSA-DER) Olağan 1. Kongresine HDP İl Eş Başkanı Ümit Dede, DBP İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, İHD, DTK, TJA temsilcileri, Barış Anneleri İnisiyatifi ve halk katıldı.

'GÜNLÜK HAYATTA KULLANILMASI ÖNEMLİ'

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Sütav Yayınevi Sahibi Kahîr Bateyî, Kürt diline yönelik asimilasyon politikalarının ulaştığı boyutlara dikkat çekti. Özellikle 'otoasimilasyon'a dikkat çeken Bateyî, Kürt halkının kendi dilini günlük yaşamında kullanmasının önemine değindi. Asimilasyon politikalarını boşa çıkarmanın tek yolunun buna karşı Kürt diline daha fazla sahip çıkmak olduğunu kaydeden Bateyî, tüm halkı ana diline sahip çıkmaya çağırdı.

Yazar İhsan Çölemergi de, Kürt diline sahip çıkmanın her Kürt bireyinin tarihsel görevi ve sorumluluğu olduğunu belirterek, “Kimse bu sorumluluktan kaçamaz” dedi.

SEÇİM SONUCU

Konuşmaların ardından tek liste ile girilen kongrede Medine Karaman ve Naim Özden eş başkanlığa seçilirken; Evin Aydın, Şükrü Nas, Yılmaz Kumli, Müzeyyen Turan, Tahsin Timur, Kürdistan Işık, Kenan Şan, Özlem Aydemir, Sıddık Abi, Dilber Akın, Salih Sertkal, Umut Demir, Ferdi Eryaşar ve Nevzat Hamzaoğulları ise yönetim kuruluna seçildi.