Van’da doğa katliamı: Horhor yok ediliyor!

Van’da, Van Kalesi'nin güneyinde yer alan 3 bin yıllık Horhor Bahçeleri yok olmakla karşı karşıya.

Van’da, Van Kalesi'nin güneyinde yer alan 3 bin yıllık Horhor Bahçeleri yok olmakla karşı karşıya. Horhor Bahçeleri'nde bulunan binlerce ağaç yakılarak veya kesilerek yok ediliyor ve bu da devletin gözü önünde yapılıyor!

Tarihi Urartu uygarlığından daha eski olan ve birinci derece SİT alanında yer alan Horhor Bahçeleri, yetkililerin gözü önünde bir katliama uğruyor. Van Kalesi'nin güneyinde yer alan 3 bin yıllık Horhor Bahçeleri yok olmakla karşı karşıya. Binlerce ağaç yakılarak veya kesilerek yok ediliyor.

VAN’IN DOĞA HARİKASI YOK OLUYOR

Van Kalesi ve Van Gölü'nün bitişiğinde yer alan bu doğa harikası ilgilisizliğin kurbanı oluyor. Binlerce yıllık geçmişi olan ağaçlar gövdeleri yakılarak veya kesilerek yok ediliyor. Bahçede bulunan binlerce ağaç yakılmış halde yerlerde bulunuyor. Yakılan ve kesilen bu ağaçlar daha sonra birileri tarafından götürülüyor. Kalenin giriş kısmında ve kalede güvenlik birimleri olmasına rağmen ağaçların yakılması ve kesilmesi düşündürücü. Ateşe verilen ağaçlar bazen günlerce yetkililerin gözü önünde yanmasına rağmen müdahale edilmiyor.

Haber yapmak için gittiğimiz tarihi bahçede bile halen yanan ağaçlar objektiflerimize yansıdı. Devletin bölgede göz yumduğu doğa katliamına bir yenisi daha eklenmiş oluyor. Ayrıca çevre derneklerinin ses çıkarmaması da tepkilere neden oluyor.

‘ORMANLIK ALAN KATLEDİLMEKLE YÜZ YÜZE’

Van Çevre Koruma Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, “Tarihte önemli bir yerleşim birimi olan, Urartulara başkentlik yapmış, Erek Dağı'nın eteklerinde, Van Gölü'nün benzersiz maviliklerinin kıyısında, dünyada eşine az rastlanan tarihi yapısı ile Van Kalesi’nde kurulan Tuşba şehri halen tapınakları ve yerleşim alanların görülebileceği ender tarihi bir yerleşim yeridir. Bu alanların süsü gibi duran tüm kehrizlerin toplandığı yeraltı ve yerüstü sularının birleştiği yer olan Horhor olarak bildiğimiz ormanlık alan katledilmekle yüz yüzedir” dedi.

‘BU KATLİAM KASITLI MI YAPILIYOR?’

Günümüze kadar eğlence ve dinlence yeri olan binlerce hayvanın yaşadığı bu doğa harikası ormanlık alanın yok edilmeye çalışıldığını belirten Kalçık, şunları söyledi: “Resmedilmiş gibi duran bu güzellik kaynağı, yüz yılık ağaçlarla bir tablo güzelliğindedir. Bugün bu alana bakıldığında düşman tarafından talan edilmişçesine içten içe yakılarak tablo gibi duran bu doğa harikası yavaş yavaş ortadan kaldırılmaktadır. Van’ın en prestijli yerlerinin nasıl yakılıp yıkıldığını anlamak imkansız bir durum. Yoksa kasıtlı mı yapılıyor?"

‘YETKİLER DURUMA SEYİRCİ'

Sit alanı olmasına ve koruma altında olmasına rağmen, binlerce ağacın nasıl yakıldığına ve kesildiğine bir anlam veremediğini ifade eden Kalçık, “Tüm bu yapılanlar SİT alanı içindedir ve koruma altındadırlar. Van Kalesi'ne girerken insanlardan alınan ücret bu alanın güvenliğinin, korumasının gerçekleştirilmesi için olması gerekirken, güvenlik yetkileri ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü bu duruma seyirci kalmaktadır. Sadece bu kurum dışında bu vahşete seyirci kalan Belediye Çevre Koruma Daire Başkanlığı, çevreyi koruyamadığı için Orman İl Müdürlüğü'nün, bu ağaç vahşetine seyirci kaldığı, bu değerlerimizi pervasızca yok ettiği aşikardır. Bu doğa harikası yerlerin yakılarak, kesilerek tahrip edilerek yok olmasına seyirci kalmaktadırlar. Yetkili kurumların bu tarihi yerlere sahip çıkmaması yüz yılık ağaçların içi yakılarak ağaçların diri diri kurumasına ve ölmelerine neden olmaktadırlar. Buradan gelir elde eden kurumların da bu alanları ve yapıları koruması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

HALK DA TEPKİLİ

Van Kalesi çevresinde yaşayan mahalle sakinleri ise, bu bahçelerde her gün onlarca ağacın yandığını ve kesildiğini belirterek, kale girişi ve kale içinde 'güvenlik birimleri'nin olmasına rağmen, onların da bu doğa katliamını görmezden geldiğini belirttiler.

Kale ve bahçeleri ziyaret eden halk ise kale girişinde devletin kendilerinden para aldığını ifade ederek, şunları belirtti: “Devlet buraya ziyaret için gelen yurttaşlardan para almasını biliyor ama bu değerlerin de yok olmasına göz yumuyor. Madem burası SİT alanı ve koruma altında, nasıl oluyor da bu ağaçlar yok ediliyor? Gördüğümüz manzara karşında dehşete düştük. Binlerce ağaç yakılmış yada kesilmiş durumda. Bu da şunu gösteriyor; bu değerlerin bilinçli şekilde yok olmasına göz yumuluyor."