Van'da kuşlar ölüyor

Van Gölü havzasında yaklaşık 232 kuş türünün yaşadığı Erçek ve Çelebibağı sulak alanlarında kuş ölümleri sürüyor. Çevrecilere göre sebebi ise kesilen sazlıklar ve kanalizasyon suları.

Van Gölü havzası farklı coğrafyalardan göç eden beyaz ötücü kuğular ile flamingoların da aralarında bulunduğu yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Buna rağmen Van’ın Erciş ilçesinde, Van Gölü sahilinde bulunan Kasımbağı Mahallesi’deki sazlıkta kuş ölümlerindeki artış dikkat çekiyor.

Başta Yeşilbaş, Kaşıburun, Elmabaş, Angut türleri olmak üzere binlerce martı, flamingo ve çulluk için üreme ve yaşam alanı olan Kasımbağı Sazlığı’ndaki kuş ölümleri durdurulamıyor. Edremit, Erciş ve diğer ilçelerde kayyumların sazlıkları kesmesi ise kuş ölümlerinin en büyük nedenlerinden biri. Kayyumlar, sahilde plaj yapma iddiasıyla neredeyse bu yaz bütün sazlıkları kesti. Sazlıkların yerini kumla dolduran kayyum belediyeleri, doğal dengenin zarar görmesine neden oldu.

KANALİZASYON ATIKLARI ÖLDÜRÜYOR

Konuya ilişkin bilgi veren Mezopotamya Ekoloji Meclisi Sözcüsü Seher Kadiroğlu Ataş, göl kıyısındaki Çelebibağı ve Erçek’te, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki 450 adet kuş türünün 230’nun göç yolu ve yaşam alanı olduğunu söyledi. Ataş’a göre; her yıl belli sayıda kuş ölümünün gerçekleştiğini ve bunun en büyük sebebi Van Gölü’ne bir il, 6 ilçe ve köyleri ile sanayi işletmelerinin katı/kimyasal ve evsel atıklarının hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan akıtılması. Ataş, ”Göl etrafındaki sazlık ve bataklık alan, kuşların ve bir çok ekosistemin yaşam alanı ve bu alanlar göle yakınlığı sebebiyle fazlasıyla kirleniyor. Bu alanlarda beslenen biyo çeşitlilikle beslenen kuşlar, ölüm tehdidi altındadır. Göl temizlenmeden kuş ölümleri durdurulamaz” dedi.

Ekosistem zincir halinde olduğunu hatırlatan Seher Kadiroğlu Ataş, ”Bir halkasını kirlettiğiniz zaman etkileri bütün halkalarda ortaya çıkar. Van Gölü’nün kapalı havza özelliği var, bu yüzden gölün kendini temizleme gücü yok. Etrafındaki sazlıklar tahrip ediliyor, buna izin verilmemeli“ şeklinde konuştu.