Van Gölü devletle kirleniyor
Van Gölü’nde yaşanan kirlilik hem çevre hem de insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştı.
Van Gölü’nde yaşanan kirlilik hem çevre hem de insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştı.
Su seviyesinin normal olduğu Van Gölü’nde atıkların yarattığı kirlilik, artık gözle görülür hale geldi. DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi döneminde hayata geçirilen bir arıtma tesisi bulunuyor, ancak bu tesis de belediyelerin gasp edilmesiyle işlevsiz hale getirildi.
450 kilometre kıyısı ve 3 bin 570 kilometrekarelik su yüzeyiyle kapalı havza özelliğinde olan Van Gölü’nün etrafında bir il, 6 ilçe ve 136 köy bulunuyor. Van Gölü havzasında yaşayan yaklaşık bir milyon insanın evsel atıkları ise herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan göle akıtılıyor. Su seviyesinin normal olduğu Van Gölü’nde atıkların yarattığı kirlilik, artık gözle görülür hale geldi. Kirliliğin önlenmesi için DBP’li Belediyeler zamanında hayata geçirilen projeler ise kayyumlar tarafından iptal edildi. 7 yıllık sürede Van Gölü havzasında meydana gelen önemli nüfus artışı,göz önüne alındığında kirlilik oldukça tehlikeli boyutlara ulaşmış durumda. Çevreciler, Van Gölü için derhal ihtiyaca cevap verecek modern tesisler kurulması gerektiğini söyledi.
Van Gölü’ne girenlerde çeşitli cilt ve sindirim sistemi rahatsızlıkları görülüyor. Göldeki kirlilik, tehdit edici boyutlara ulaştı. Ancak konuyla ilgili tek bir önlem alınmış değil. Göl’ün sahilinden son dönemde çekilen fotoğraflar ise gerçeği ortaya koyuyor.
DEVLET KURUMLARININ İŞGALİ
ANF'ye konuşan Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, kirliliğe neden olanların aynı zamanda o sahili işgal etmiş olan devlet kurumları olduğunu söyledi. Kalçık, şöyle devam etti: "Van Gölü'nde kirlilik, dereler ve kanalizasyondan gelen atıkların doğrudan göle akması sonucu meydana geliyor. Dereleri DSİ arıtmak ve filtrelemek zorunda. Belediyeler ise arıtmasını yapmadıkları kanalizasyon sularınır Van Gölü’ne akıtılmasına neden oluyor."
ÇÖP VERGİSİNİ ALMAYI BİLİYORLAR
Kalçık yaz aylarında Van Gölü ve çevresine dinlenmeye gidenleri de uyardı: "Bu kadar kirli olan bir yerde Van Gölü’ne girilmesi, o civarda piknik yapılması sağlık açısından büyük tehditler oluşturmaktadır. Bir milyon nüfusun olduğu bir yerde tüm atıklar, Van Gölü’ne akıtılıyor. Van Gölü ölüyor, Van Gölü yok oluyor. Biz çevreciler olarak Van Gölü’nü Koruma Kanunu'nun çıkarılmasını talep ediyoruz. Halkımızdan çöp vergisi dahi alanlar Van Gölü’nü neden temizlemiyor? Görevini yapmayan herkes, bu katliamın ortağıdır.”