Venezuela’da yüzyılın en kötü toprak kayması

Venezuela’da geçen hafta sonu yaşanan toprak kaymasında onlarca kişi hayatını kaybetti. 50 dolayındaki kayıp kişiyi canlı bulma umudu ise neredeyse tükendi.

Bundan dört gün önce ülkenin orta kuzeyinde yer alan Las Tejerias’da şiddetli yağışlardan sonra toprak kayması yaşandı.

Yetkililer 100 dolayında kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Mevcut durumda 43 kişinin cesedine ulaşıldı.  Devlet Başkanı Nicolas Maduro, VTV’de yaptığı açıklamada halen 56 kişinin kayıp olduğunu belirterek, “bu trajedide, bu doğal afette hayatını kaybedenlerin 100’e ulaştığını” ifade etti.

Maduro, “Tejerias, acılardan, trajediden, felaketten yeniden doğacak ve Tejerias hayatta, barış içinde yeniden parlayacak. İleri Tejerias!” diye ekledi.

Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez, kentin büyük bir kısmını yeniden elektrik verildiğini ve telefon bağlantısının kurulduğunu belirtti.

Las Tejerias, başkent Caracas’a yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunuyor. Şiddetli yağışlar kent yakınındaki birçok ırmağın taşmasına ve bunun sonucunda toprak kaymalarına neden oldu.

Bir dağın yamacında bulunan 50 bin nüfuslu kentte çok sayıda ev ve işyeri yıkıldı, sokaklar çamur seliyle kaplandı. Ağaçlar ve araçlar yüzlerce kilometre boyunca akıntıya kapıldı.

Venezuela son birkaç haftadır olağanüstü yağışlarla karşı karşıya bulunuyor. Las Tejerias felaketine ek olarak, hafta sonu ülkenin diğer bazı yerlerinde, özellikle ülkenin petrol beşiği olarak bilinen Zulia eyaletinde sel ve toprak kaymaları meydana geldi.

Delcy’ye göre Las Tejerias’da normalde bir ay içerisinde yağan yağış, sekiz saatte yağdı. Irmaklardaki su seviyesinin 6 metreyi aştığı önüne çıkan her şeyi alıp götürdüğü belirtildi.

Las Tejerias’taki toprak kayması, boyutları itibariyle yüzyılın başından bu yana Venezuela’daki en kötü doğal felaket olarak değerlendirildi.

1999 yılında Vargas eyaletinde yaşanan toprak kaymasında 10 bin dolayında kişi hayatını kaybetmişti.