El Nacional gazetesinin 12 Mayıs tarihli haberine göre, “Sierra Nevada de Mérida'nın And sıradağlarında bulunan son buzul o kadar çok eridi ki, bilim insanları tarafından buzul alanı olarak yeniden sınıflandırıldı”.
Gazete, La Corona olarak bilinen Humboldt Zirvesi'ndeki buzulun “bir zamanlar 450 hektarlık bir alanı kapladığını, bugün ise bu alanın 2 hektardan daha az olduğunu” hatırlattı. Bu buzul, 2011 yılından bu yana Venezuela And Dağları'ndaki son buzuldu; diğer beş buzul çoktan yok olmuştu.
Fransız Le Monde gazetesine göre Venezüella'nın 4.940 metre yükseklikte bulunan son buzulu La Corona, ülkenin bilim insanlarının şimdiden öldüğünü düşündüğü kadar küçük bir buz kütlesine indirgenmiş durumda. Mérida'daki Andes Üniversitesi'nde profesör olan Julio César Centeno, “O kadar çok kütle kaybetti ki artık kendi ağırlığı altında hareket edemiyor. Son aşamalarında” diyor.
FELAKET SENARYOLARI
İklim değişikliğinin felaket senaryoları gerçeğe dönüşmeye başladı. Bilim insanları, yıllardır iklim değişikliği karşısında buzulların kırılganlığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Örneğin UNESCO, 2022 yılında yayınladığı bir raporda, 50 Dünya Mirası alanındaki 18.600 buzulun üçte birinin 2050 yılına kadar yok olacağını tahmin etmişti.
Smithsonian Magazine, bu alanların Tanzanya'daki Kilimanjaro Dağı, İtalya'daki Dolomitler, Pakistan'dan Tibet'e uzanan Himalayalar ve Amerika'daki Yosemite ve Yellowstone parkları gibi sembolik alanlar olduğuna dikkat çekti.
SON BUZULUN KAYBIYLA GELECEĞE DÖNÜK ENDİŞELER
Venezuela'daki son buzulun da erimesi, iklim değişikliğinin somut ve acil etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor. 2035, 2050 ve 2100 yıllarına dair projeksiyonlar yapıldığında, insan beyninin bu çok uzak olmayan geleceği tam olarak kavrayıp kavrayamayacağı merak konusu.
Bir şeyin değerini anlamak için onun tamamen yok olması mı gerekiyor? Bu soru, bilim insanlarının ve çevrecilerin tepkilerini de yansıtıyor. Çevrecilere göre buzulların yok olması, bir kavram olarak kaldığı sürece, son çare çözümleriyle tatmin oluyoruz ya da tatmin olmuş gibi davranıyoruz. El País'in haberine göre, hükümetin erimeyi yavaşlatmak için La Corona'yı büyük bir branda ile örtme planı eleştiriliyor.
Bu gelişmeler, iklim değişikliğine karşı daha acil ve etkili önlemler alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.