WHO: Ağız hastalıkları dünya nüfusunun yarısını etkiliyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ağız hastalıklarının dünya nüfusunun neredeyse yarısını etkilediğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ağız hastalıklarının dünya nüfusunun neredeyse yarısını etkilediğini belirtti.
WHO, bozuk dişler, diş etleri şişmesi ve ağız kanserleri gibi hastalıkların dünya nüfusunun neredeyse yarısını etkilediğini kaydetti.
Yayınlanan raporda dünya nüfusunun yüzde 45'inin ya da diğer bir ifadeyle yaklaşık 3,5 milyar insanın ağız hastalıklarından muzdarip olduğu belirtildi.
WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, düşük maliyetli önleme tedbirleri ile bir çoğu önlenebilirken "Ağız sağlığı, küresel sağlıkta uzun süredir ihmal ediliyor" dedi.
Yeni raporla 194 ülkede ağız hastalıkları yükünün ilk tam resmini sunan WHO, son 30 yılda kaydedilen vakalarda 1 milyarlık bir artış olduğuna dikkat çekti.
Rapora göre bu durum "birçok insanın en yaygın olanları diş çürüğü, diş eti hastalığı, diş kaybı ve ağız kanserleri olan ağız hastalıklarının önlenmesi ve tedavisine erişemediğinin açık bir göstergesi” oluyor.
Tedavi edilmeyen diş çürükleri en sık görülen hastalık olarak öne çıkıyor. Bu sorun dünya çapında yaklaşık 2,5 milyar insanı etkilerken, yaklaşık bir milyar kişi dişlerin tamamen kaybedilmesinin önemli bir nedeni olan diş eti hastalığı yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her yıl yaklaşık 380 bin yeni ağız kanseri vakası teşhis ediliyor. Ana risk faktörleri yüksek şeker tüketimi, aynı zamanda tütün kullanımı ve alkol tüketimi olarak ifade ediliyor.
WHO, yetkilileri "şekeri düşük dengeli bir beslenmeyi teşvik etmek, her türlü tütün tüketimini durdurmak, alkol tüketimini azaltmak, etkili ve uygun fiyatlı florürlü diş macununa daha iyi erişim sağlamak" yoluyla bu yaygın risk faktörleriyle mücadele etmeye teşvik ediyor.
Rapor, ağız sağlığı hizmetlerine erişimde bariz eşitsizliklerin yaşandığına da vurgu yaparken, bunun çoğu zaman oldukça görünür ve saklanması imkansız hastalıkların en savunmasız ve dezavantajlı nüfuslara yüklediği muazzam yüke dikkat çekiyor.
Rapora göre ağız hastalığı olan tüm insanların dörtte üçü düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor, ancak dünyanın her yerinde pahalı bakıma yeterli erişimden yoksun olanlar yoksullar, engelliler veya yaşlılar ve savunmasız kişilerden oluşuyor
WHO, bunun "felaket maliyetlerin yanısıra, aileler ve topluluklar üzerinde önemli bir mali yüke" yol açabileceğini kaydediyor.
WHO, ülkeleri birinci basamak sağlık hizmetleri sistemlerine ağız sağlığı hizmetlerinin de eklenmesi dahil olmak üzere, sorunun nasıl çözüleceğine dair uzun bir teklif listesi sunduklarını belirtiyor.