WHO tarafından 2000 ile 2019 yılları arasında her yıl dünyada kaydedilen 489.000 sıcağa bağlı ölümün %36'sı Avrupa bölgesinde gerçekleşti. Bu da aynı dönemde yılda ortalam 176.040 ölüme denk geliyor.
Açıklamada,, WHO’nun Orta Asya'ya kadar uzanan Avrupa bölgesinin, küresel ortalamanın iki katı hızla ısındığına vurgu yapılıyor.
Basın açıklamasında görüşlerine yer verilen Bölge Direktörü Hans Kluge, "Bölge ve 53 üye ülkesi genelinde insanlar ağır bir bedel ödüyor" dedi.
Son 20 yılda bölgede sıcaklığa bağlı ölümler %30 oranında arttı. WHO-Avrupa şunları ifade etti: "Aşırı sıcaklıklar, özellikle kardiyovasküler, solunum ve serebrovasküler hastalıklar, ruh sağlığı ve diyabetle ilgili durumlar olmak üzere kronik hastalıkları şiddetlendirmektedir. Ayrıca, insan vücudu artık sıcaklığını 36 ila 37°C arasında tutamadığında ortaya çıkan ve şu anda bölgede iklime bağlı ölümlerin ana nedeni olan ‘ısı stresinin’ de kökeninde yer almaktadırlar.”
WHO'ya göre, son yıllarda Avrupa'da sıcak hava dalgalarındaki artıştan sorumlu olan küresel ısınmanın bir sonucu olarak sıcaklığa bağlı ölümlerin sayısı önümüzdeki yıllarda artacak.
Kluge, "WHO Avrupa Bölgesi'nde kaydedilen en sıcak üç yılın tamamı 2020'den bu yana, en sıcak on yılın tamamı ise 2007'den bu yana gerçekleşti" dedi.
BM’ye bağlı bu örgüte göre, bazı basit önlemler alarak sıcakla başa çıkmak mümkün: sıcaktan uzak durmak, evinizi serin tutmak ve düzenli olarak sıvı tüketmek.
25 Temmuz'da BM Başkanı Antonio Guterres, aşırı sıcak "salgınına" müdahale çağrısında bulunmuş ve bu "görünmez katil" ile başa çıkmak için somut önlemler almaya çağırmıştı.
BM Genel Sekreteri, savunmasız insanların gözetilmesi, sıcağa maruz kalan işçilerin korunması ve küresel sıcaklık artışının 1.5°C ile sınırlandırılması gerektiğini kaydediyor.