WHO: Hava kirliliği yılda 600 bin çocuğu öldürüyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hem içerde hem de dışarıda hava kirliliğinin her yıl 15 yaş altı 600 bin dolayında çocuğun ölümüne neden olduğunu açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hem içerde hem de dışarıda hava kirliliğinin her yıl 15 yaş altı 600 bin dolayında çocuğun ölümüne neden olduğunu açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü, “hava kirliği ve sağlık” başlıklı ilk küresel konferansını Cenevre’de gerçekleştirdi. Pazartesi başlayan konferans, Perşembe gününe kadar devam edecek.
Bu vesileyle bir rapor yayınlayan WHO, her gün 15 yaşın altındaki çocukların yüzde 93’ünün, diğer bir ifadeyle 1.8 milyar çocuğun, sağlıkları ve gelişmelerini ağır bir şekilde tehdit eden çok kirli bir hava soluduğunu kaydetti.
WHO’ya göre Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 91’i kirli hava soluyor ve bu da ger yıl 7 milyon insanın ölümüne yol açıyor.
Raporda, “Bu kamu sağlığı krizi, yüksek derecede dikkat konusu ama kritik bir boyut genellikle gözardı ediliyor: Hava kirliği özellikle çocukları nasıl etkiliyor?” dedi.
2016 yılında ev içi ve dışındaki hava kirliliğinin solunum yolları enfeksiyonlarına yol açarak 5 yaş altındaki 543 bin çocuğun, 5 ila 15 yaş arası 52 bin çocuğun ölümüne neden olduğu belirtildi.
Raporda kirli havaya maruz kalan hamile kadınların da erken doğum ve düşük kilolu bebek doğumlarıyla karşılaşabileceği belirtildi.
Hava kirliliği çocuğun bilişsel kapasiteleri ve nörolojik gelişmesini de etkiliyor. Ayrıca, yüksek derecede kirli havaya maruz kalan çocukların, ileri yaşlarda kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıklara yakalanma riski daha yüksek.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre çocukların atmosfer kirliliğinin etkilerine karşı daha kırılgan olduklarını, yetişkinlerden daha hızlı nefes aldıklarını ve bu şekilde daha fazla kirli hafa soluduklarını kaydetti.