WHO : Sıtmaya karşı mücadele tehlike altında
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeterli düzeyde fonun bulunamaması nedeniyle sıtmaya karşı mücadelenin duraksadığı ve yüz binlerce ölümün yaşandığı uyarısını yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeterli düzeyde fonun bulunamaması nedeniyle sıtmaya karşı mücadelenin duraksadığı ve yüz binlerce ölümün yaşandığı uyarısını yaptı.
Birleşmiş Milletler’in (BM) sağlık örgütü olan WHO’nun yıllık raporuna göre, sıtmaya karşı mücadelede son yıllardaki başarıda belirli bir duraksama yaşandı.
2017 yılında 219 milyon kişinin sıtmaya yakalandığı belirtilen raporda, zararlı sivrisineklerle mücadelede ve tedavide yetersiz kalındığı vurgulandı. Buna göre, geçtiğimiz yıl 435 bin kişi sıtmadan dolayı hayatını kaybetti.
EN ÇOK HAMİLE KADINLAR VE ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR
Rapora göre, sıtmaya karşı en korunmasız kesim hamile kadınlar ve küçük yaştaki çocuklar. Sıtmadan yaşanan ölümlerin yüzde 61’i hamile kadınlar ile küçük yaştaki çocuklarda görülüyor.
Bu grupların hem tedavi imkanlarının yetersizliği hem de hastalığa karşı vücut dirençlerinin zayıflığı nedeniyle özellikle tehlike altında olduklarına dikkat çekiliyor.
VAKALARIN YÜZDE 80’İ SAHRAALTI AFRİKASI VE HİNDİSTAN’DA
WHO raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta da, sıtma vakalarının görüldüğü bölgeleri ilgilendiriyor. Buna göre, sıtma vakalarının yüzde 80’inden fazlası Sahraaltı Afrikası ülkeleriyle Hindistan’da görülüyor.
Vakaların dörtte biri Nijerya’da yaşanırken, yüzde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (RDC), yüzde 5’i ise Mozambik’te görüldü. 219 milyonun vakanın yüzde 8’i ise Hindistan ve Uganda’da kaydedildi.
GEREKEN FONLARIN YARISINDAN AZI MEVCUT
WHO raporunda, sıtmaya karşı mücadele için gerekli olan finansmanın yeteri oranda elde edilemediğine de dikkat çekildi. Sıtma vakalarının ve buna bağlı ölümlerin 2030 yılına kadar yüzde 40 oranda azaltılabilmesi için yıllık 6,6 milyar dolara ihtiyaç var.
Ancak hali hazırda WHO’nun bu amaçla kullanabildiği fonlar sadece 3,1 milyar dolarla sınırlı. Bunun 1,2 milyar doları tek başına Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından karşılandı.
Fonların yetersizliği nedeniyle her yıl 13 milyonu aşkın çocuğun önleyici tedavilerden yoksun kaldığına da raporda yer verildi.