WHO uyardı: Elektronik sigaralar da sağlığa zararlı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ‘zararsız’ olduğu iddiasıyla her geçen gün daha da kullanımı artan elektronik sigaraların ‘tartışmasız zararlı’ olduğu uyarısı yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ‘zararsız’ olduğu iddiasıyla her geçen gün daha da kullanımı artan elektronik sigaraların ‘tartışmasız zararlı’ olduğu uyarısı yaptı.
Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki bir konferans vesilesiyle açıklanan bir raporda, elektronik sigaraların da sağlık için riskler oluşturduğunun altı çiziliyor.
Elektronik sigaraların en birincil zararının normalde sigara içmeyen gençlerce de tercih edilmesi ve bu yüzden sigaraya bağımlılığa yol açması olarak belirtiliyor. Buna göre, sigara içmemek için normal tütün içermeyen elektronik sigaraya başvuranlar daha sonra sigara içmeye meyledebiliyorlar.
Başta nikotin olmak üzere birçok zararlı maddenin elektronik sigaralarda çok daha düşük miktarda bulunduğu kaydedilen raporda, buna rağmen içerdikleri maddelerin sağlık için ‘risk teşkil ettiği’ vurgusu yapıldı.
Elektronik sigara sisteminin başlı başına sağlığa zararlı olduğuna dikkat çekilen raporda, bu tür sigaraların satışının yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.
SİGARAYI BIRAKMAYA FAYDASI YOK
Raporda, elektronik sigara sayesinde normal sigarayı bırakmanın mümkün olduğuna dair yaygın inanışın doğru olmadığına dikkat çekildi.
Raporda, “Elektronik sigaraların bulunabildiği ülkelerin büyük çoğunluğunda kullanıcılar genel olarak normal sigaralardan da içiyorlar. Bu ise çok az ve hatta hiç pozitif etkileri olmadığını gösteriyor” denildi.
DEZENFORMASYON ESAS TEHDİT
Üretici şirketlerin elektronik sigara satışlarını arttırmak için yaptıkları dezenformasyona karşı uyarılara da yer verilen raporda, bunun ‘aktüel ve reel bir tehdit’ olduğunun altı çizildi.
2000’li yılların ortalarından itibaren yaygınlaşmaya başlayan ve tütün bağımlılığına karşı alternatif olarak ortaya çıkan elektronik sigaraların içerisinde bulunan maddelerin az miktarda da olsa zararlı olabilecekleri biliniyordu. Ayrıca bu tür sigaraların normalde sigara içmeyenlerin de tütün bağımlılığı veya ağız tiryakiliği yoluyla tütün kullanımına teşvik edilmesi riski mevcut.
Son olarak ABD’nin San Francisco şehrinde elektronik sigaraların satışı yasaklanırken, dünyanın en fazla sigara kullanıcısının olduğu ülke olan Çin’de de elektronik sigaralara ilişkin yasal düzenlemelerin sertleştirilmesi gündemde.
Klasik sigara kullanımının her yıl dünyada 8 milyon kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığı biliniyor.