WMO: Ağustos’taki rekor sıcaklar ‘kırmızı alarm’dır

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Başkanı, Singapur'da yaptığı açıklamada ağustos ayındaki rekor sıcaklığın “kırmızı alarm” ile eş anlamlı olduğunu belirterek “endişeliyiz ama felç olmuş değiliz” dedi.

Avrupa gözlemevi Copernicus'un kamuya açık ön verilerine göre, ağustos ayında ortalama küresel sıcaklık ikinci yıl üst üste tarihi seviyelere ulaştı.

Çeşitli yerel meteoroloji kurumlarına göre Avustralya, Japonya, Çin'in çeşitli eyaletleri ve hatta Kuzey Kutbu'ndaki bir Norveç takımadası olan Svalbard, kayıtlara geçen en sıcak ağustos ayını yaşadı. 

WMO başkanı Celeste Saulo, bunun “kırmızı alarm” olduğunu belirtirken,  “Sıcaklıkların istediğimizin ötesinde arttığı açık” dedi. 

BM kuruluşu WMO'nun başkanı Celeste Saulo, “Bunun nedeni eylemin yeterli olmamasıdır” diye ekledi, 

Ağustos 2024 için küresel ortalama sıcaklık henüz tam olarak bilinmese de, Copernicus geçen yıl Ağustos ayında ölçülen 16.82°C'lik rekordan daha yüksek olacağı tahmininde bulundu. 

Singapur'da yerel meteoroloji servislerini bir araya getiren bölgesel bir iklim forumunda konuşan Celeste Saulo, “Eşikler sürekli aşılıyor, ancak harekete geçmeliyiz” ifadelerini kullandı. 

Celeste Saulo, “Kesinlikle endişeliyiz ama felç olmuş değiliz. Bu da daha fazla eyleme ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor” diye vurguladı. 

WMO Başkanı ayrıca meteoroloji kurumlarına daha iyi izleme ve destek çağrısında bulunarak, “Daha fazla kaynağa ihtiyacımız var” dedi.