WMO’ya göre La Niña fenomeni daha serin hava getirecek

El Niño'nun tetiklediği ve geçtiğimiz yıl her ay rekor kıran sıcaklıkların ardından, bu yılın sonlarına doğru La Niña hava fenomeninin daha serin sıcaklıklar getirmesi bekleniyor.

REKOR SICAKLAR

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2023/24 El Niño fenomeninin sona erme belirtileri gösterdiğini ve bu yılın ilerleyen dönemlerinde La Niña koşullarına geri dönülmesinin muhtemel olduğunu açıkladı. WMO, Temmuz-Eylül döneminde La Niña'nın ortaya çıkma olasılığının %60, Ağustos-Kasım döneminde ise %70 olduğunu belirtti.

La Niña, Pasifik'teki okyanus yüzey sıcaklıklarının soğuması ve tropikal atmosferik dolaşımdaki değişikliklerle ilişkilendiriliyor. Ancak, BM örgütü bu fenomenin etkilerinin bölgeden bölgeye değişebileceğini vurguluyor. Tropik bölgelerde La Niña, El Niño'nun tam tersi bir iklimsel etkiye sahip.

GEZEGEN ISINMAYA DEVAM EDECEK

Haziran 2023'ten bu yana her ay yeni bir sıcaklık rekoru kırıldı ve 2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu. WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, "El Niño'nun sona ermesi uzun vadeli iklim değişikliğinde bir duraklama anlamına gelmiyor, gezegenimiz ısıyı hapseden sera gazları nedeniyle ısınmaya devam edecek" dedi.

La Niña, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) Kuzey Atlantik'te Haziran başında başlayacak olan 2024 kasırga sezonuna ilişkin tahminlerine şimdiden dahil edildi. Bu sezonun "olağanüstü" geçeceği ve “kategori 3” seviyesinde dört ila yedi kasırga ya da daha fazlasının yaşanabileceği belirtiliyor.

WMO, 2020'den 2023'ün başlarına kadar süren uzun La Niña'nın soğutma etkisine rağmen, son dokuz yılın kayıtlardaki en sıcak yıllar olduğunu vurguluyor. El Niño ise Aralık 2023'te zirve yaptı ve kayıtlardaki en güçlü beş dalgadan biri oldu. Barrett, "Atmosferimizdeki ekstra ısı ve nem nedeniyle hava koşullarımız daha aşırı olmaya devam edecek" dedi.

WMO, 2027 yılı sonuna kadar tüm dünya nüfusunun ve özellikle de Afrika gibi en yoksun bölgelerin meteorolojik risklere karşı erken uyarı sistemleri tarafından kapsanmasını sağlamayı öncelik olarak belirlemişti.