GÖRÜNTÜLÜ

WWF: Dünya’da çok fazla iklim rekoru kırıldı, değiştirebiliriz

Çevre örgütü Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), gezegenimizde çok fazla iklim rekoru kırıldığını belirterek, bunların tekrarlanmasını önlemek için harekete geçmeye çağırdı.

İKLİM REKORU

Paris’te yapılacak Olimpiyat Oyunları öncesinde iklim rekorlarına ilişkin bir video kampanyası başlatan WWF, iklim değişikliklerine karşı harekete geçmeye çağırdı. 

"(En)jeux climatiques" başlıklı kampanya videosunda "Dünya çok fazla iklim rekoru kırıyor. Birlikte oyunu değiştirebiliriz" mesajı veriliyor. 

Videoda Yunanistan, Fransa, Tayland, Bangladeş ve Peru da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından son iklim rekorları, bir spor karşılaşması tarzında sesli yorumlarla birlikte sıralanıyor.

2023 KAYITLARA GEÇEN EN SICAK YIL OLDU

Küresel olarak 2023 yılı kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu. Yaz tahminleri bu yıl da çok yüksek seyrederken, 2024 Haziran ayı küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde seyrettiği art arda 12. ay oldu.

Portsmouth Üniversitesi'nden araştırmacılar da yoğun sıcaklığın Olimpiyatlar sırasında sporcuları tehlikeye atabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. 

Bu bilim insanlarına göre Paris şehri, 2021 yılında Tokyo'da düzenlenen son oyunlardan bile daha yüksek sıcaklıklara maruz kalabilir. WWF, yoğun sıcaklığın sporcuları tehlikeye atabileceği konusunda uyarıyor.

WWF Belçika iklim politikası başkanı Koen Stuyck, "Bu eğilimi tersine çevirmek hala mümkün" diyor. 

ÇÖZÜMLER MEVCUT AMA UYGULAMA HIZLANDIRILMALI

Stuyck, "Çözümler mevcut, ancak şimdi bunların uygulanmasını hızlandırmamız gerekiyor. Geçen yıl yenilenebilir enerjilerde rekor bir büyüme gördük. Bu kırılması gereken türden bir rekor! Ve özellikle doğanın korunması ve restorasyonu, fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılması, aşırı hava olaylarına karşı dayanıklılık gibi konularda başka rekorları da hedeflememiz gerekiyor." diye ekliyor. 

GEZEGENİMİZ OLİMPİYATLAR İÇİN GÖSTERİLEN ÇABALARDAN DAHA AZINI HAK ETMİYOR

WWF, Dünyadaki tüm hükümetleri, önümüzdeki yıl Brezilya'da düzenlenecek iklim zirvesi COP30 öncesinde iddialı yeni ulusal iklim planları hazırlamaya çağırıyor. WWF, bu durumun hükümetlerin iklim ve doğa için devrim niteliğinde önlemler taahhüt etmeleri için önemli bir fırsat olduğunu vurgularken, Koen Stuyck şöyle noktalıyor:  “Yaşayan gezegenimiz, Olimpiyat altın madalyasına eşdeğer çabalardan daha azını hak etmiyor.”