Xakurkê’de F-16’lar ve helikopterlerle doğa katliamı

Türk işgal güçleri, Güney Kürdistan’da sivilleri hedef alarak işlediği savaş suçlarının yanısıra, yaygın bir şekilde doğa katliamı yapıyor.

Kürdistan’ın üç parçası olan Başûr (Güney), Bakûr (Kuzey) ve Rojhilat (Doğu) üçgenindeki Xakurkê’ye yönelik işgal harekatında, doğa sistematik saldırıya uğruyor.

Türk ordusu Amerika yapımı F-16 uçakları, kobra tipi helikopterler, havan ve obüslerle, özellikle Şêxzade ve Lolan Vadisi, Şekîf Dağı etekleri, Lelîkan Tepesi çevresi ve diğer bir çok alanı aralıksız bir şekilde bombalıyor.

Xakûrkê bölgesinde yanmış endemik bitki türleri ve bombardıman sonucu parçalanmış çeşitli yaban hayvanları acı görüntüler oluşturuyor. Ağaçlar, su kaynakları, bitkiler, yılanlar ve daha bir çok canlı türü, işgalin kurbanı oluyorlar.

Gerillalardan biri, Türk devletinin doğal yaşama karşı da açtığı bu savaşta parçalanmış bir yılanı gösteriyor. Kerboran’lı Rojhat Torî canları pahasına korudukları Kürdistan coğrafyasının işgalci Türk güçlerince aralıksız bombalandığını söylüyor.

Torî, “İşgalci Türk ordusu Kürde ve Kürtlüğe dair ne varsa ona vahşice saldırıyor. Yüzyıllardır Kürdistan coğrafyası büyük bir talana ve tahribata maruz kalıyor. Doğamızda bulunan birçok canlı türü saldırılar sonucu yok olmanın eşiğine geldi” diyor.

“Yüzlerce canlı türü adeta tükenmekle yüz yüze” diyen Torî, “Saldırılar karşısında özgürlük gerillaları olarak topraklarımızı, suyumuzu ve doğamızı sonuna kadar savunacağız” vurgusunda bulunuyor.

Torî şunları ekliyor: “Nitekim şu an tarihin en büyük direnişine tanıklık ediyorsunuz. Efrîn’den sonra Türk güçleri Güney Kürdistan’ı işgal etmek istiyor. Bunu yaparken de vahşice doğayı katlediyor. Gerillaya karşı sonuç alamayınca tüm hıncıyla doğaya saldırıyor, bitkileri, hayvanları katlediyor, meraları ve otlakları tahrip edip, bölgeyi insansızlaştırmak istiyor.”