Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Londra Zooloji Enstitüsü (ZSL) tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünya üzerindeki yabani hayvanların büyük kısmı yok olmak üzere.
‘Yaşayan Gezegen’ adıyla hazırlanan rapora göre, 1970 ile 2012 yılları arasında doğal alanlarında yaşayan yabani hayvanların sayısı yüzde 58 oranında azaldı. Bu azalma hızının devam etmesiyle 2020 yılına kadar bu oranın yüzde 67’ye ulaşacağına dikkat çekilen raporda, buna neden olan fenomenlerin tümünün insan kaynaklı olduğu vurgulandı.
Yabani hayvanların yok olmasına yol açan sebepler arasında hayvanların yaşam alanlarının tahrip edilmesi, hava ve sulardaki kirlilik, yasadışı ve kontrolsüz hayvan ticaretiyle küresel ısınma gösteriliyor.
Özellikle nehir ve göllerde yaşayan canlıların büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu vurgulanan rapora göre, son 45 yılda tatlı sulardaki canlı sayısının beşte dört oranında azaldığı kaydedildi. Raporda, ormanlık alanların yok edilmesi, avlanma ile iklimdeki değişiklikler de kara canlılarını yok ettiğine dikkat çekildi.
Öte yandan 2014 yılındaki raporda verilen rakamlara oranla büyük bir tahribatın yaşandığı da dikkatlerden kaçmıyor. WWF ve LZS tarafından 2014 yılında yayınlanan bir önceki raporda, 1970’den bu yana yabani canlıların son 40 yılda yarı yarıya azaldıı belirtilmişti.
1970’lere oranla yüzde 58 azalan yabani canlıların her yıl ortalama yüzde 2 oranında azaldığı ve 2020’ye kadar bunun yüzde 67’yi bulacağı uyarısı da yapıldı.