Yangın raporu: İhmal ve engellemeler felaketi büyüttü

Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde bir araya gelen ekoloji örgütleri, Amed-Mêrdîn arasında çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği yangını inceleyip raporlaştırdı.

YANGIN RAPORU

Kurdistan ve Türkiye’deki ekoloji örgütleri 20 Haziran'da Amed ve Mêrdin’de çıkan yangına dair incelemelerinin sonucunda bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda, yangına müdahale için AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, İtfaiye ve 112 Acil Sağlık ekiplerinin görevlerini yerine getirmediği vurgulandı. Raporda, 15 kişinin ve yüzlerce canlının zamanında müdahale edilmemesi nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi. Ayrıca, köy girişinde ambulansların jandarma tarafından engellendiği ve halkın devlet kurumlarından destek görmediği belirtildi.

Raporda, eskiyen ve bakımsız elektrik hatlarından kaynaklanan yangına müdahale eden köylülerin engellendiği belirtilerek, yangının geniş bir ekolojik tahribata yol açtığı ifade edildi. Ormanlık alanlar, otlaklar ve tarım alanlarının ciddi şekilde zarar gördüğü, köylülerin bir yıllık emeği olan ekinlerin yangında yok olduğu tespit edildi. Ayrıca, ağaçlar, bitki toplulukları, kuş yuvaları ve diğer yaban hayatının yangından büyük ölçüde etkilendiği belirtildi. Yangın sonrası toprağın organik maddelerinin, organizmalarının ve yapısının zarar gördüğü, su tutma kapasitesinin azaldığı ifade edildi.

DEDAŞ VE İKTİDAR HALKIN CANINA KAST ETTİ

Raporda, yangına neden olan DEDAŞ ve yangına müdahale etmeyen iktidarın halkın canına ve malına kastettiği belirtilerek, yangını durdurma çağrıları ve gece görüşlü helikopterin gönderilmemesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Yangınların ve diğer suçların üstünün örtülmesinin yeni felaketlere zemin hazırladığı belirtildi.

YANGINLARIN ÖNLENMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Ekoloji örgütlerinin raporunda, yangınların önlenmesi ve zarar gören halkın ihtiyaçlarının karşılanması için şu öneriler sıralandı:

  • Uzun vadede afet planı yapılmalıdır.
  • Hayvanların tedavi ve yaşama hakları tanınmalıdır.
  • Ekosistemin yeniden canlanmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
  • Tarım arazileri, otlaklar ve ormanlık alanlara yönelik koruyucu ve iyileştirici süreçler hayata geçirilmelidir.
  • Elektrik altyapısının düzenli bakımı ve güncellenmesi gerekmektedir.
  • Yangın sezonu olarak bilinen Temmuz-Ağustos ayları için özel hazırlıklar yapılmalı, yangın yolları açılmalı ve ilk müdahale ekipmanları kırsal bölgelere yerleştirilmelidir.

Yangınların önlenmesi için en etkili yöntemin önleyici tedbirlerin alınması olduğu vurgulandı.