Yazın semaver, kışın soba

Hakkari’nin 22 yıllık sobacısı Mevlan Tekçe, sadece soba yetmediği için yazları semaver ve mangal yapıyor.

Hakkari’de 22 yıldır sobacılık yapan Mevlan Tekçe, ekonomik krize, tüketim ve yaşam koşullarında değişime rağmen mesleğiyle tutunmaya çalıştığını söyledi.

Hakkari’de eskiden onlarca sobacı vardı, artık birkaç işyeri kaldı. Hakkari’de 22 yıldır sobacılık yapan Mevlan Tekçe, daha önce 5 kişiyle çalıştıklarını ama giderek güldüklerini söyledi. Tekçe, “Her şeye rağmen ayakta durmaya, ortalama bir şekilde hayata tutunmaya çalışıyoruz” dedi.

Soba, semaver, mangal malzemeleri yaptıklarını ifade eden Tekçe, şöyle konuştu: “Yazın özellikle semaver ve mangal malzemeleri yapıyoruz. Bu bölgenin insanları çayı çok sever. Bu yüzden yaz boyunca semaver yapıyoruz. Yine yaz ayları için mangal malzemeleri sürekli yapıyoruz. Bu ürünler evlerde ve piknik alanlarında sık sık kullanılıyor. Yavaş yavaş kış ayları için de hazırlıklarımız başladı. Kış ayları için çeşit çeşit sobalar üretmeye başladık. Tamirat da yapıyoruz.”

Bu işi severek yaptığını söyleyen Tekçe, şunları dile getirdi: “Bu işi sevmesem yapamam zaten. Bizim işlerin ana maddesi sacdır. Bu saclar düz bir şekilde bize geliyor. Sonra bu saclara hem el emeğiyle hem de makinalar yardımıyla şekiller ve desenler veriyoruz. Tabii mesleği hakkıyla yapmak için uzun yıllar ustaların yanında çalıştık. Ustalarımızdan aldığımız bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Sattığımız ürünlerden semaverlerin fiyatı 180 liradan başlıyor. Kış ayları için yaptığımız sobaların fiyatları tam olarak belli değil. Şu anki fiyatlar 600 lira ama bu fiyatlar daha da yukarılara çıkacak.”