Yerli halklar küresel ısınmanın önünde engel
Brezilya’nın güneydoğusunda yaşayan yerli halkların “dünyanın akciğerleri” olarak tanımlanan ormanları koruyarak küresel ısınmada belirleyici bir rol oynadıkları ortaya çıktı.
Brezilya’nın güneydoğusunda yaşayan yerli halkların “dünyanın akciğerleri” olarak tanımlanan ormanları koruyarak küresel ısınmada belirleyici bir rol oynadıkları ortaya çıktı.
Dünyanın en büyük tropikal ormanları olan Amazon’da yaşam alanları gittikçe küçülen yerli halkların dünyadaki iklim değişikliğinde nasıl bir rol oynadıklarına ilişkin bilimsel bir araştırma yapıldı. PNAS Nexus dergisinin Brezilya’nın güneydoğusunda yer alan ve yer halkların “Mata Atlântica” olarak adlandırdıkları bölgede yaptırdığı araştırmada çıkan sonuçlar bilim insanlarını şaşırttı.
129 farklı noktada yapılan araştırmaya göre Brezilya’nın Atlantik kıyısındaki Atlas (Atlantik) ormanlarında yaşayan yerli halklar doğal yaşamı koruyarak ve ormanlık alanlara sahip çıkarak küresel ısınmanın daha da artmasını engelliyor. Söz konusu ormanlar doğal çeşitliliğin en fazla olduğu yerlerden biri olmasına rağmen dünya çapında en fazla yok olmayla karşı karşıya olan ormanlık bölge.
YERLİ HALKLAR ORMANLARIN BEKÇİSİ
Araştırmada ayrıca sadece Brezilya’da değil, aynı zamanda Bolivya ve Kolombiya’da da yerli halkların yaşadığı bölgelerde ormanlık alanların korunması Latin Amerika’nın diğer bölgelerine göre gözle görülür biçimde daha fazla. Bundan dolayı da araştırmaya katılan bilim insanları yerli halklar için “ormanların bekçisi” ifadesini kullandı.
Özellikle Brezilya’da aşırı sağcı Bolsonaro döneminde ormanlık alanların yok alması hızla arttı. Tarım ve madencilik sektörlerini destekleme adına Bolsonaro’nın çıkardığı yasalarla ormanlık alanlar kesilerek yerli halkların yaşam alanları yok olmayla karşı karşıya kaldı. Sadece geçtiğimiz yıl Brezilya sınırları içinde yok edilen ormanlık alanların oranı son yıllara göre ikiye katlanarak arttı.