Yeşil enerjilere yatırımlar azalsa da üretim arttı
REN21'in 2016 Yenilenebilir Enerji Raporu'na göre yeşil enerjilere yatırımlar azalsa da yeşil enerji üretiminde artış yaşandı.
REN21'in 2016 Yenilenebilir Enerji Raporu'na göre yeşil enerjilere yatırımlar azalsa da yeşil enerji üretiminde artış yaşandı.
Birçok hükümet, şirket ve sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Renewable Energy Policy Network for the 21th Century (REN21) adlı kuruluşun hazırladığı 2016 Yenilenebilir Enerji Raporu yayınlandı.
Dünya genelindeki temiz ve yenilenebilir enerji üretiminde 2016 yılında rekor bir düzeye ulaşıldığı belirtilen raporda, üretimin yüzde 8,7 arttığı belirtildi. Buna göre toplam üretimde geçen yıl 2 bin 17 gigawatt’a ulaşıldı.
Yatırımlarda ise maliyet düşüşüyle bağlantılı olarak gerileme kaydedilirken, devletlerin halen fosil enerjilere 4 kata yakın daha fazla yatırım yapıyor olmaları dikkat çekiyor.
GÜNEŞ VE RÜZGARDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Yenilenebilir enerji üretiminde en önemli artışın yüzde 33’le güneş enerjisinde kaydedildiğine dikkat çekilen raporda, toplam 303 gigawatt enerji elde edildi. Güneş ışınlarından elde edilen enerji miktarının 2006’da sadece 6 gigawatt olduğu düşünüldüğünde 10 yılda 50 kat bir artış yaşandığı görülüyor.
Rüzgardan elde edilen enerjiler ise 2015’e oranla yüzde 12,5’lik bir artışla 2016’da 487 gigawatt’a kadar yükseldi. Rüzgardan elde edilen enerjilerin 2006’da 74 gigawatt kadar olduğu belirtilirken, 10 yılda 6,5 kat bir artış sağlandı.
ÇİN HEM RÜZGAR HEM DE GÜNEŞ ENERJİSİNDE LİDER
Raporda, ülkeler bazında yenilenebilir enerji kapasitesinde Çin’in önde geldiği bilgisi verilirken, bu ülkede sadece güneş enerjisinde kapasitenin yüzde 46 arttırıldığı kaydedildi. Çin’deki toplam kapasite 2016’da 34,5 gigawatt artış gösterdi.
İkinci sırada ise Japonya’nın 8,6 gigawatt artışla yıllık 40 gigawatt’ı aştığına dikkat çekilen raporda, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) güneş enerjisi üretimleri de yıllık 40 gigawatt’ın üzerine ulaştı.
İtalya, Birleşik Krallık ve Hindistan da sıralamadaki diğer ülkeler oldular. Hindistan’ın kapasitesini neredeyse iki katına çıkardığı görülüyor.
Rüzgar enerjisinde de Çin’in bariz üstünlüğü dikkat çekerken, geçtiğimiz yıl 23,4 gigawatt kadar bir artışla toplam üretim kapasitesi 170 gigawatt’ı aştı. Rüzgar enerjisinde ABD, Almanya, Hindistan, İspanya, Birleşik Krallık, Fransa, Kanada, Brezilya ve İtalya ise ilk 10’da yer aldılar.
Yenilenebilir enerjilerde dünya genelinde toplamda 10 milyon kişi istihdam edilirken, güneş enerjisi 3,9 milyon kişiyle ilk sırada yer aldı. Biyo enerjilerde ise 2,8 milyon kişi istihdam ediliyor.
YATIRIMLAR 2010 SEVİYESİNE GERİLEDİ
Güneş, rüzgar, hidrolik ve biyo enerjilerin toplamında dünya genelinde 2016’da yapılan yatırımlar yüzde 23 oranında gerileyerek, 242 milyar dolara geriledi. Bu ise 2010 yılındaki yatırım miktarına denk geliyor.
Rapora göre, yenilenebilir enerjilerin üretim maliyetlerinin düşmesi sayesinde daha az yatırımla daha fazla üretim dönemine geçilmiş bulunuluyor. Şili, Hindistan, Arjantin, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde güneş enerjisi üretiminde kilowatt saat başına üretim maliyetinin 0,03 dolar gibi bir düzeye gerilediğinin altı çiziliyor.
Yatırımlardaki gerileme gelişmiş ülkelerde yüzde 14 olurken, gelişmekte veya yükselmekte olan ülkelerde yüzde 30 civarında geriledi.
Çin ve Hindistan gibi ‘yükselmekte olan ekonomiler’ ile gelişmekte olan ülkelerde 2016’da 117 milyar dolar yatırım yapılırken, gelişmiş ülkelerde bu yatırımlar 125 milyar dolara geriledi.
DEVLETLER FOSİL ENERJİLERE ÇOK DAHA FAZLA YATIRIM YAPIYOR
REN21 raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, dünya devletlerinin halen petrol, gaz ve kömür gibi fosil ve çevreye zararlı enerjilere daha fazla teşvik verilmesi. Buna göre geçtiğimiz yıl fosil enerjilere 490 milyar dolar kamu yatırımı yapılırken, yenilenebilir enerjilerde bu miktar 135 milyar dolarda kaldı.