Yok olmaya terk edilen Urmiye Gölü'nün suyu arttı!
Yok olmaya terk edilen Urmiye Gölü'nün suyu arttı!
Yok olmaya terk edilen Urmiye Gölü'nün suyu arttı!
Yoğun tepkilere ve uyarılara rağmen devletin tedbir almaması nedeniyle yok olma tehlikesi altında bulunan Urmiye Gölü'ndeki su seviyesinin yağmur ve kar sayesine yükseldiği bildirildi.
Urmiye Araştırmalar Merkezi'nden Mehreng Dostirizayi, İsna haber ajansına yaptığı açıklamada yoğun bir şekilde yağan yağmur ve kar nedeniyle Urmiye Gölü su seviyesinin 40 santimetre yükseldiğini söyledi.
Bazı kaynaklara göre Urmiye Gölü yüzde 80 oranında kurudu. Urmiye Gölü için son yıllarda çok sayıda protesto gösterileri de oldu. Ancak bugüne kadar hükümet, gölün kurtarılması için ciddi tedbirler almaya yanaşmadı.
Urmiye milletvekili Nadir Gazipur, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada Urmiye Gölü'nün çevre için çok önemli olduğunu belirterek, gölün kurumasını önlemek için bazı projelerin olduğunu belirtti. Nazlı ve Baranduz setlerinin inşaatının durdurulduğuna işaret eden Gazipur, "2012 yılının Ağustos ayında bunların durdurulması konusunda talimat verildi. Oysa Nazlı Barajı'nın% 50'si, Baranduz Barajı'nın ise% 40'ı tamamlanmıştı. Şu anda her iki fıkra inşaatı tamamen durduruldu ve şimdilik proje icra edilmiyor" dedi. Bu inşaatların daha çok mali nedenlerle durdurulduğu düşünülüyor.
Bir süre önce Urmiye Gölü'ne su püskürtülmesine ilişkin bir toplantı yapıldığını söyleyen Gazipur, "Urmiye Gölü'nün kurumasını önlemek için öngörülen projenin pratikte uygulanmasını bekliyoruz. Fakat İran Enerji Bakanlığı 2013 yılının Nisan ayından Baranduz Barajı'nın inşaatının yeniden devam edeceklerini açıkladı" şeklinde konuştu.
Gazipur bir başka açıklamasında Urmiye çevresinde şu ana kadar 50 dolayında köyün boşaldığını, halkın geri dönüşü için 25 bin milyar tümene ihtiyaç olduğunu belirtti.
GÖLÜN KURUMASI FELAKETE YOL AÇACAK
5 bin 200 km2’lik yüzeyi ile İran’ın en büyük gölü olan Urmiye Gölü, bir köprü ile Tebriz ve Urmiye şehirlerini birbirine bağlıyor. Tuz rezervi bakımından dünyanın ikinci büyük gölü olan Urmiye Gölü’ndeki suyun yüzde 60 ila 80'i son 15 yıl içinde kurudu. Uzmanlara göre önlem alınmaması halinde birkaç yıl içinde göl tuzlu bir kara parçasına dönüşecek.
Urmiye Gölü toplam 37 milyar metreküp su içeriyor. Urmiye Gölü, kuzeyden güneye 135 km, doğudan batıya 18 ila 55 kilometre uzunluğunda. Derinliği en fazla 16 metre olarak ölçülüyor.
Suyun büyük oranda azalması tuz oranını yükselterek litre başına 330 grama çıkarıyor. Ölüdeniz’de bile litre başına ortalama tuz oranı 275 gram olarak ölçülüyor. Çok tuzlu alanlar da bazen göçmen kuşlar açısından tuzak oluşturuyor. Artemilerin (tuzlu suda yaşayan küçük kırmızı canlılar) de bu nedenle suda çoğalmadığı kaydediliyor. Flora (belirli bir bölgedeki bitki örtüsü) ve Fauna (belirli bir bölgedeki yetişen hayvanların tümü) yok olma tehdidi altında.
Suyun azalması gölün kurumasının kısmi bir nedeni olarak görülse de çevreciler çevrede kurulan barajların temel neden olduğunu belirtiyor. Gölün kuruması sadece Doğu Kürdistan değil aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan üzerinde de olumsuz etkilere yol açacak. Aktivistler milyonlarca kişinin bölgeden göç edebileceğini belirtiyor.