Amerikan Bulaşıcı Hastalıklar ve Alerjiler Enstitüsü (NIAID) tarafından yapılan açıklamada, Zika virüsüne karşı geliştirilen ikinci bir aşının insanlar üzerinde denendiği duyuruldu. Deneylerin ABD’deki 3 ayrı laboratuvarda 18-35 yaş arası ve sağlık sorunu olmayan 80 gönüllüyle yapıldığı kaydeildi.
NIAID Direktörü Anthony S. Fauci, Salı günü yaptıkları ilk deneme aşılarının sonuçlarını beklediklerini söylerken, daha önce hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerin oldukça ‘cesaretlendirici’ sonuçlar verdiğinin altını çizdi. İnsanlar üzerinde yaptıkları aşı deneyinin sonuçlarını beklediklerini kaydeden Fauci, Zika virüsünü önleyecek ve doğumlarda olası bedensel bozuklukları önleyecek bir aşının önemli olduğunu vurguladı.
Fauci, denedikleri aşının Zika’ya karşı bağışıklık reaksiyonu göstermesi için insan vücudunu zorlayacağını belirtirken, özellikle sivrisineklerce virüsün insana bulaşması esnasında bu rolünü oynayacağını söyledi.
Geçtiğimiz ay da Kanada ve Güney Kore’den uzmanların da katılımıyla bir aşı için deneyler başlatılmıştı. NIAID tarafından yapılan ilk testlerin başarılı olması durumunda virüsün bulaştığı kişiler üzerinde denenmesi planlanıyor.
Geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamada da, St. Louis’deki Washington Üniversitesi uzmanlarınca fareler üzerinde yapılan araştırmada, zika virüsünü nötralize eden ve olası enfeksiyonlara karşı koruyabilen antikorlar tespit edildiği duyurulmuştu.
Bulaştığı her beş kişiden sadece birinde semptomları anlaşılabilen Zika virüsünün aynı kişiye iki kez bulaşma ihtimali de bulunuyor. Virüsün hamile kadınlara bulaşması durumunda fötüste gelişim bozukluklarına yol açtığı, özellikle mikrosefali olarak bilinen beynin olağandan küçük olması hastalığına neden olduğu biliniyor.
Henüz kesin bir tedavisi olmayan virüsün önlenememesi durumunda 1,6 milyona kadar hamile kadına bulaşabileceği ve binlerce bebeğin mikrosefali hastalığıyla doğabileceği uyarısı yapılmıştı.