DEM Parti AK’de görüşmelerini sürdürdü

Avrupa Konseyi’nde bugünkü görüşmelerini iki koldan sürdüren DEM Parti heyeti, AK’nin İmralı tecridi konusunda caydırıcı bir misyon edinmesi gerektiğini yinelerken, Konsey yetkilileri ise, "ilgili kurum CPT" diyerek sorumluluklarını görmezden geldi.

AVRUPA KONSEYİ'NDE İMRALI GÖRÜŞMELERİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Avukatı Özgür Faik Erol ve Abdullah Öcalan’ın yeğeni DEM Parti Parti Milletvekili Ömer Öcalan ile DEM Parti Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Berdan Öztürk, Milletvekili Sevilay Çelenk ve DEM Parti Avrupa Konseyi (AK) Temsilcisi Faik Yağızay, Strasbourg'daki temaslarını iki koldan sürdürdü.

DEM PARTİ VE AVUKATLARIN TEMASLARI AK'DE DEVAM ETTİ

Çarşamba günü İşkenceyi Önleme Komitesi CPT ile görüşen Avukat Özgür Faik Erol ve Milletvekili Ömer Öcalan, bugün de AK Parlamenterler Meclisi’nin İnsan Hakları ve Hukuki İşler Sorumlusu Günter Schirmer ile görüştü.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği konusundaki kaygı ve endişelerin dile getirildiği görüşmede 3 yıldır devam eden mutlak iletişimsizlik süreci aktarıldı.

Türk devletinin Avrupa İnsan Hakları ve Avrupa Konseyi’nin kararlarını uygulamadığı yinelenen görüşmede Konsey’in bu noktada caydırıcı bir misyon edinmesi gerektiği ifade edildi.

Abdullah Öcalan konusunda "endişelerinin giderilmediğini" belirten heyet, gün içinde ülke delegasyonları ve farklı grupların parlamenterleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi.

AK GENEL SEKRETERİ İLE DE GÖRÜŞÜLDÜ

DEM Parti Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Berdan Öztürk, Milletvekili Sevilay Çelenk ve DEM Parti Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay ise Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić ile görüştü.

Görüşmede AKP hükümetinin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararları başta olmak üzere AİHM kararlarını uygulamaması, yerel seçim sonuçları ve seçim sürecinde yaşanan hileler ve Türkiye’deki genel siyasi duruma dair görüş alışverişinde bulunuldu.

Dem Parti heyeti, 31 Mart Yerel Seçimleri seçim sonuçları ve AKP-MHP faşist iktidarının hileleri hakkında bilgilendirirken, Genel Sekreter de seçim sonuçlarından duydukları memnuniyetini dile getirdi.

Heyetin ikinci gündemi ise Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını uygulamaması oldu. Abdullah Öcalan’ın Önder Apo'nun avukatlarının başvurusu üzerine mahkemenin aldığı "umut hakkının" uygulanmadığını da belirten heyet, İmralı'dan 3 yıldır hiçbir haber alınamamasının Kürt toplumunda derin kaygılara yol açtığını ifade ederek, Konsey’in ve CPT'nin üzerine düşeni yapmasını istedi.

AK’NİN SORUMLULUKLARINI GÖRMEZDEN GELDİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić ise İmralı tecridi konusunda "ilgili kurum CPT" diyerek, Konsey’in sorumluluklarını görmezden geldi. Genel Sekreter, Konsey’in kararlarının Türkiye dahil tüm üye ülkeler için geçerli olduğunu söylemekle yetindi; bu konuda Türkiye ile karşılıklı görüşmelerin sürdüğünü de ekledi.