Fransa çocukların ekrana maruz kalmasını sınırlandırmak istiyor

Fransa’da milletvekilleri, üç yaşın altındaki çocukları ekran karşısında bırakmanın veya onları denetimsiz bırakmanın zararlarına dikkat çekiyor. Ebeveynlerin bu tutumunu değiştirmek için, çocuk bakıcılarına bu tavsiye zorunlu hale getirilecek.

LR partisinden Antoine Vermorel-Marques, "3 yaşın altındaki çocukların, herhangi bir durumda, anaokulunda veya çocuk bakıcıları arasında televizyon, telefon, tablet gibi ekranlara maruz kalmasını yasaklamak istiyoruz" dedi. Vermorel-Marques, bu talebi Annie Cenevrerd (LR) ile birlikte açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün ekran uzmanları komisyonunun hazırladığı rapor, çocukların üç yaşından önce ekranlara maruz bırakılmaması tavsiyesini içeriyor. Cumhurbaşkanı, hükümete bu tavsiyeleri uygulaması için bir ay süre verdi. 

Başbakan Gabriel Attal, LR milletvekillerinin bu konudaki girişimlerini olumlu bulduğunu belirtti.

Bu önerilere göre, profesyoneller, hizmet gerektirmedikçe çocukların önünde telefonlarını kullanmamalı.

Nörolog Servane Mouton, "Ekranlar, çocukların gelişimi için gerekli olan fiziksel aktivite, gerçek dünya etkileşimi gibi faaliyetlerden zaman çalıyor" diyor. Ekran kullanımının yerine çocukların oyun oynaması, müzik dinlemesi gibi etkinliklere yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

KURALLARA UYMAYAN BAKICILAR İŞLERİNİ KAYBEDEBİLİR

Ebeveynlerin ekran kullanımı konusundaki tutumları, çocuk bakıcıları tarafından uygulanacak kuralların bir parçası olacak. Bu kurallara uymayan bakıcılar, işlerini kaybedebilirler.

Fransa'da bazı bölgeler, altı yaşın altındaki çocuklar için ekran kullanımını tavsiye etmiyor ve çocuk bakıcılarının ebeveynlerin onayını alması gerekiyor.

Bu önlemlerle, çocukların fiziksel aktiviteye ve gerçek dünya etkileşimine daha fazla zaman ayırması ve ekranlardan uzak durması hedefleniyor.