WHO: Kuş gribinin insanlara bulaşması büyük endişe

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) perşembe günü yaptığı açıklamada, kuş gribinin H5N1 türünün insanlar da dahil olmak üzere yeni türlere yayılmasının “büyük endişe” kaynağı olduğunu belirtti.

BM sağlık kuruluşu WHO’nun bilim insanı Jeremy Farrar Cenevre'de düzenlediği basın brifinginde "Bu bence büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor" dedi. 

Enfekte hayvanlarla temas yoluyla enfekte olan insanlarda "olağanüstü yüksek bir ölüm oranı" gösteren H5N1 virüsünün adapte olarak insandan insana bulaşabilecek hale gelmesinden endişe ediliyor 

Mevcut durumda H5N1'in insandan insana bulaştığına dair herhangi bir kanıt bulunmuyor.

WHO, 2023 yılı başı ile 1 Nisan 2024 tarihleri arasında 23 ülkede 463'ü ölüm olmak üzere toplam 889 insanda kuş gribi vakası kaydedildiğini ve vaka ölüm oranının %52'ye ulaştığını bildirdi. 

Jeremy Farrar, hayvanlar tarafından enfekte edilen insanları (Amerika Birleşik Devletleri'ndeki son vakada inekler) izlediklerini ifade ederken, "Bilginiz dışında kaç insan enfeksiyonunun meydana geldiğini anlamak daha da önemlidir, çünkü virüsün adaptasyonunun gerçekleşeceği yer burasıdır" dedi. 

Farrar, "Bunu söylemek trajik ama eğer H5N1 ile enfekte olursam ve ölürsem, bitti demektir (yani bulaşma zinciri kırıldı demek). Eğer toplumda dolaşır ve hastalığı başkasına bulaştırırsam, o zaman döngüyü başlatırsınız" ifadelerini kullandı. 

Gözetim ve enfeksiyon tespit sistemlerinin "asla yeterli olmadığına" inandığını belirten Farrar, "bunun dünyanın en zengin ülkesinde yaşandığını" ve "inek yetiştiricileri ile diğerleri arasında bulaşma olup olmadığını görmek için" serolojik çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

Nisan ayı başında Amerikalı yetkililer, Teksas'ta bir süt ineğinden enfekte olan bir kişinin kuş gribi testinin pozitif çıktığını bildirmişti. Şu an için insanlara bulaşma vakaları çok nadir durumda.

Şubat ayında Kamboçya'da H5N1 kök hücresi taşıyan dokuz yaşında bir çocuk kuş gribinden ölmüş, bunu 2023 yılında aynı ülkede yaşanan üç ölüm takip etmişti. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde hastanın "tek belirti olarak gözlerde (konjonktivite karşılık gelen) kızarıklık” gösterdiğini belirten yetkililer, hastanın izole edildiğini ve grip için kullanılan antiviral bir ilaçla tedavi edildiğini kaydetti.