İhanetin iç tezahürü!

KDP, işgal ve ilhak politikasının sahadaki öncülüğünü yapıyor. KDP’nin düşmana yaslanma siyasetinin sahadaki karşılığı olarak Başûr’a binlerce asker, yüzlerce tankın sevk edilmesinin yanı sıra birçok askeri üs de kuruldu.

KDP İHANETİ

Başûrê Kurdistan’ın Türk devleti tarafından ilhak edilmesi uygulamaları kapsamında bölgede yüzlerce köy boşaltılmaya çalışılıyor. Duhok’un Amedîye Bölgesi hattına günlük olarak askeri sevkiyatlar sürerken, Türk ordusu bölgede kalıcılaşmak için konumlandığı alanlara ve köylere baskınlar düzenliyor. Bu kapsamda 100'ü aşkın köy boşaltılırken, 600'ü aşkın köy de tehdit altında. Başûr’u Türk ilhakına açan Barzaniler ise taht kavgasında. 

BARZANİLERİN ÇEKİŞMESİ

KDP, işgal ve ilhak politikasının sahadaki öncülüğü rolüne soyunurken, ihanet sarmalının KDP’deki iç yansımaları ise artık gizlenemiyor. Kürt halkının kazanımları üzerinden yaşanan hanedan savaşları Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani arasında geri dönülemez bir noktaya doğru yol aldı. Bardağı taşıran son damlalardan biri de Mesud Barzani'nin Kurdistan bölgesel yönetimi başkanı sıfatıyla Bağdat ile masaya oturması oldu. 

TÜRK ORDUSU KDP’NİN İKTİDARINI KURTARMAK İÇİN GELMİYOR

Erdoğan hükümetinin Başûrê Kurdistan’da bu kadar rahat hareket edip sivil alanlara dahi askeri operasyonlarda bulunması KDP’nin yürüttüğü düşmana yaslanma siyasetinin sahadaki karşılığı olarak beliriyor. Bu siyasetin devamı olarak son günlerde Başûr’a binlerce asker, yüzlerce tankın sevk edilmesinin yanı sıra birçok askeri üs de kuruldu. Yeni hilafet arayışları sonucu Başûrê Kurdistan ve Irak’a konumlanan TC’nin askeri gücü KDP’nin iktidarını korumak için “çarçur” edilmiyor. Tahayyül edilenin aksine günün sonunda vilayetleri artmış yeni bir Türkiye tasarlanıyor. 

ADIM ADIM PARAMİLİTER GÜÇ OLMAYA

Barzanilerin ayakta kalma çabalarını PKK’nin yıkılışı üzerinden şekillendirmek istemesi Duhok ve Hewlêr’in Türk devletine peşkeş çekilmesinden geçiyor. Nitekim sahada yaşananlar bu yönlü seyrederken, Türk ordusu, KDP güçlerinin elinde bulunan yerlerin idari uygulamalarını da devraldı. Bu durum, de facto olarak TC’nin paramiliter gücü olma anlamına da geliyor. 

NEÇİRVAN BARZANİ VE MESRUR BARZANİ KAVGASINDA TASFİYELER BAŞLADI

İktidar kavgasının fotoğrafı olan Neçirvan Barzani ve Mesud-Mesrur Barzani’nin çekişmesi iyice ayyuka çıkarken, baba ve oğlun Neçirvan Barzani’yi tasfiye etme arayışları da arttı. 

Zaman zaman haberlere de konu olan Barzanilerin çekişme KDP’nin öldürülen üst düzey yöneticilerinden Muhsin Reşid cinayetiyle daha fazla somutluk kazandı. Buna karşı Neçirvan Barzani tarafının hareket geçtiği kaydedilirken, Mesrur Barzani ve çevresinin ise Parastin içinde Neçirvan Barzani’ye yakın kişileri tasfiye ettiği öğrenildi. Bu kapsamda Hewlêr’de yaşanan bazı siyasi cinayetlerin de kamuoyundan saklandığı edinilen bilgiler arasında. 

MESUD BARZANİ’NİN BAĞDAT’A BÖLGE BAŞKANI SIFATIYLA GİTMESİ...

Öte taraftan Bağdat’a giden KDP lideri Mesud Barzani'nin Irak merkezi hükümeti ile bölge yönetimi başkanı sıfatıyla oturması dikkat çeken diğer bir hamle olarak duruyor. Barzani ile birlikte Bağdat’a giden heyet içinde; Kurdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ehmed, Bakanlar Kurulu Divan Başkanı Umed Sebah’ın yanı sıra birçok hükümet yetkilisi de bulunurken, görüşmenin ardından açıklama yapan Irak Başbakanı Sudani’nin “Federal hükümet ile Kurdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki ilişkilerde güven oluşturma konusunda kesinlikle iyi bir aşamayı geçtik” demesi Barzani’nin Bağdat’a hangi sıfat ile gittiği tartışmalarını başka bir boyuta taşıdı. Bağdat görüşmesinin Barzaniler arasında yol açtığı krizin önümüzdeki günlerde daha da derinleşeceği bekleniyor. 

NEÇİRVAN BARZANİ DESTEK İSTEDİ

Neçirvan Barzani’nin ise Mesud Barzani’nin yaptıklarına karşı uluslararası güçlerden destek istediği aktarılıyor. Kimi çevreler uluslararası güçlerin Neçirvan Barzani’ye daha yakın durduğunu da not düşüyor. 

PKK ÜZERİNDEN ‘VAR OLUŞ’

Diğer taraftan her iki Barzani tarafının da kendisini PKK üzerinden kanıtlama çabası ise ihanet sarmalının nasıl derinlere işlediğinin çarpıcı bir örneği olarak vuku buluyor. KDP’nin Irak’ın kimi kurumlarına büyük paralar vererek, resmi ağızlardan yangınlar meselesinde YNK ve PKK’yi hedef göstermesi irdelenmesi gereken örneklerin başında geliyor. YNK’nin “Elimizde Başûr’a getirilen DAİŞ’lilerin fotoğraf ve videoları var” diyerek diş göstermesi Neçirvan Barzani’nin bu konuda geri adım atmasına neden oldu. Açıklamadan hemen sonra kameraların karşısına geçen Barzani, “YNK’nin olduğuna dair bir kanıt yok, yangınları düzenleyen PKK” diyerek, Kurdistan Özgürlük Hareketi’ni kriminalize etme çabası da bu siyasetin bir sonucu olarak şekillendi.  Bununla YNK’yi kendi lehine çekmek isteyen Neçirvan Barzani, mesajını da açık bir şekilde vermiş oldu. 

Yine Mesud Barzani’nin Bağdat’ta işgal için Türk devleti adına lobi yürütmesi de KDP siyasetine ayna tutan farklı bir gelişme olarak öne çıkıyor. Medya Savunma Alanları’na; Parastin ve Gulan adlı özel güçleri konumlandıran, ayrıca Şengal halkının iradesini gasp etmeyen çalışan kliklerin başında gelen Mesrur Barzani de babasından geri kalanları tamamlıyor.