İşgal için özel savaş merkezi: Ortak operasyon odası

Türkiye'nin yeni işgal ve ilhak planı için Erdoğan'ın Bağdat zirvesi öncesinde TC, Irak ve KDP arasında ortak operasyon odasının kurulduğu bilgisi her geçen gün biraz daha somutluk kazanıyor.

İŞGAL VE İLHAKA İLİŞKİN ANALİZ

AKP'li Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başûrê Kurdistan’da “Pençe-Kilit” adıyla yürüttükleri operasyonlara işaret ederek, söz konusu operasyonların yakında biteceğini söyledi. İşgal operasyonları için hem bölgesel hem de uluslararası anlamda hareketlilikler artarken, gelişmeler sadece askeri durum ile sınırlı kalmıyor. Irak ve Başûrê Kurdistan sahasında; MİT, Parastin ve Irak istihbaratının Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne dönük geliştirmeye çalıştıkları algı operasyonları ise savaşın başka bir boyutu.

IRAK YALANLIYOR SAHA GERÇEKLERİ İSE FARKLI

Türkiye'nin yeni işgal ve ilhak planı için Erdoğan'ın Bağdat zirvesi öncesinde TC, Irak ve KDP arasında ortak operasyon odasının kurulduğu bilgisi her geçen gün biraz daha somutluk kazanıyor. Bağdat hükümeti böyle bir duruma yanaşmadıklarını söylenmesine rağmen Başûrê Kurdistan ve Irak'ta Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne karşı son dönemlerde spekülatif bilgilere dayalı artan yayınlar durumun tersini gösteriyor.

ODA İÇİNDE YER ALANLAR

Bu tür gündemler için söz konusu organizasyon harekete geçerken, ortak operasyon odasında ise Türk Dışişleri Bakanlığı adına Hakan Fidan, MİT Müsteşarlığı, Parastin, KDP’li Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Qasim Ereci, Kurdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ehmed ve ona bağlı Roj Pêşmergeleri ile Aziz Veysi’nin başında bulunduğu Zerevani güçleri bulunuyor.

ROJ PÊŞMERGELERİ VE ZEREVANİLER

Şimdilerde Behdînan halkını yerinden etmekle görevli olan Roj Pêşmergeleri ve Zerevani güçleri ise Rêber Ehmed’in başında bulunduğu içişleri bakanlığı tarafından finanse ediliyor.

Pêşmerge Bakanlığı’nın ortak operasyon odasında bulunmaması ise YNK’nin bu mevkide güçlü olması nedeniyle uzak tutulmuş. 

TÜRK İŞGALİNİN ARAP COĞRAFYASINDAKİ İZLERİ SİLİNMEK İSTENİYOR

Türk faşizminin önceki ismi olan Osmanlı’nın Irak başta olmak üzere Arap coğrafyasındaki 400 yıllık işgalciliğinin hafızalardan silinmek istenmesi temel gayelerden biri. KDP ise güncel olarak son 30 yıldır Başûrê Kurdistan’ı tarumar eden Türk işgalcilerinin seviciliğine soyunmuş durumda.

Bu konuda Türk medyası özellikle TRT üzerinden Arap dünyasına seslenirken, bölgesel anlamda da KDP medyası özel savaşı yürüten adreslerin başında geliyor. İlerleyen dönemlerde de PKK’ye dönük Irak sahasında bu oluşumun öncülüğünde kimi planların devreye konulacağı ileri sürülüyor.

SENARYONUN BAŞLANGICI: YANGINLAR

Kerkük ve Hewlêr başta olmak üzere bölgede çıkarılan yangınlar üzerinden PKK’yi kriminalize etme arayışları TC’nin işgal operasyonlarına karşı gelişebilecek olası tepkilerini dindirmek amacıyla tasarlandığı ifadeleri; siyasi çevrelerden çok sokağın dili olarak öne çıktı.

KDP’DEN MUSEVİ’YE

Operasyon odası yangınlar üzerinden büyük bir senaryo çizerken, Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Musevi ve Kurdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı Divanı Genel Müdürü Hemin Mirani ise bu odanın çalışmalarının startını vermişti. Bağdat’ta senaryo hazırlanana kadar diyaloglar ve olayların diziliminde birçok ince nüans yapılırken, perde arkasında ise KDP’den Musavi’ye milyon dolarlar akıyordu.

Şimdilerde bu ilişkilerin Şii camiasında pay alma yarışında kimi rahatsızlıkları meydana getirdiği de sızdırılan bilgiler arasında yer alıyor. 

ODANIN SÖZCÜSÜ FUAD HÜSEYİN

Askeri ve siyasi planlar üzerinden para devşirmenin çok sık rastlandığı Irak’ta senaryonun sadece “basın açıklamasından” ibaret olmaması için de hazırlıklar yapılmış. Odanın “fahri” üyelerinden Rêber Ehmed’in açıklamalarından sonra harekete geçen Fuad Hüseyin’in TC’nin işgal saldırılarına “operasyon değil” demesi de devam eden planın bir parçası. Hüseyin, sadece Irak kamuoyunda değil uluslararası anlamda da işgal operasyonlarını “tersyüz” etmenin sözcülerinden. Irak Dışişleri Bakanı ayrıca Bağdat’ta Türkiye’nin Behdînan’da oluşturduğu 50 yeni askeri üssün altyapı hazırlıklarını da el altından yürüten kişi olmuş.

AMÊDIYÊ YERİNE BARZANİLERİN KÖŞKÜNDE OLAN ERECİ PARA ALDI MI

Türkiye ile hem ticari anlaşmalar yapan hem de Türk işgalinin Başûrê Kurdistan’da hayata bulması için yaklaşan 300 milyon dolar aldığı iddia edilen Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Qasim Ereci de diğer bir durak. Ereci, Sudani’nin görevlendirilmesi sonucu başında bulunduğu heyete ile birlikte Türkiye'nin işgal operasyonlarını incelemek amacıyla Hewlêr ve Silêmani’de bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Ereci’nin yaptığı görüşmelerin sonucunu rapor şeklinde Sudani hükümetine sunması beklenirken, raporların içeriği ise merak konusu.

İŞGAL YERİNE ŞENGAL HEDEFE KONULDU

İnceleme heyetinin işgalin gerçekleştiği Amêdiyê başta olmak üzere Behdînan’a gitmektense Hewlêr’de Mesrur Barzani’yle görüşmesi Sudani hükümetinin içinde bulunduğu durum da özetler nitelikte. TC’nin, Irak ve Başûrê Kurdistan’da yaptıkları yerine raporuna Barzani’nin direktifiyle Şengal halkına karşı imzalanan 9 Ekim Anlaşmasını not düşen Ereci; Bağdat hükümetinin TC işgali karşısında nerede durduğuna dair kimi ipuçlarını daha gün yüzüne çıkardı. 

HALK BEHDÎNAN’A DAVET EDİYOR

Durumu pek parlak görünmeyen Sudani hükümeti, yaklaşan Irak genel seçimlerine de hazırlıklar yaparken, “Sudani hükümeti eğer işgale karşı çıkmak istiyorsa Behdînan’a gelip halk dinlemeli” diyen Başûr halkı, Ereci’nin savaşın ve işgalin en yoğun yaşandığı Amêdiyê Bölgesi’ne davet ediyor.