KDP neden ısrarla eli kanlı Aştî Koçer’i Şengal’e gönderiyor?

KDP neden Aştî Koçber'i 17. Örgütlenme Ofisi Sorumlusu olarak görevlendirdi ve seçim bahanesi ile neden silahlı güçlerle Şengal'e girmek istedi?

KDP'nin silahlı güçle Şengal'e girme girişimlerinin ardından Aştî Koçber ismi bir kez daha duyuldu. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Şengal 17’inci Örgütlenme Ofisi Sorumlusu Qadir Qaçax'ı görevden alıp Aştî Koçber'i yerine atadı.

Aştî Koçber'in görevlerinden biri de Irak'ta 10 Ekim'de yapılacak seçimin propagandasını yapmak için Şengal'e girmekti. 1 Ekim'de KDP ve Irak'a bağlı silahlı güçler Şengal'e girmek istedi. Şengal halkı ise sokağa dökülerek KDP ve Irak'a bağlı silahlı güçlerin Şengal'e girmesine engel oldu. Halk oturma eylemi başlatarak yolu kapattı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi'nden yapılan açıklamada, "KDP'nin müdahalesi nedeniyle gidiş-gelişleri engelledik" denildi. Şengal halkı da sokaklara dökülerek KDP ve Irak güçlerini taş yağmuruna tuttu.

İlginçtir ki, Şengal arasında konuşulan bir isim öne çıkıyor. Bu kişi Aştî Koçber. 5 Temmuz'da KDP, Koçer'i 17’inci Örgütlenme Sorumlusu olarak görevlendirildi. KDP'nin silahlı güçleri Şengal'e girmeye çalışırken gücün başında Aştî Koçber bulunuyordu.

Aştî Koçber'in Örgütlenme Sorumlusu olarak görevlendirilmesi elbette Şengal toplumu iyi için değildir. Çünkü bu kişinin uşak ve çete geçmişi var. KDP'nin en kirli bireylerinden biri. Güney halkının ayaklanmasından sonra KDP Parastin'ın bir üyesi olarak yüzlerce insanın kanına girmiştir.

Birakûjî savaşını araştıran yazarlardan biri olan Feysel Daxîlî, yazdığı 'Birakûjî' kitabında Aştî Koçber'den şöyle söz ediyor: "Aştî Koçber ve Yûnûs Pîdawî çete ve haydut kişiliklerdir. Halk arasında kendilerini bekçi olarak tanıtıyorlardı, kimse onlara karışamıyordu. Kimse kaç kişinin kanına girdiklerini bilmiyor ama eli kanlı insanlar oldukları herkes tarafından biliniyor."

Başka bir yerde ise, "Fazil Mîrani uluslararası istihbarat ve özellikle Türk MİT'i için çalışıyor."Ajanlık işini yapanlardan biri de Fazıl Mirani'nin adamı, katil Aştî Koçber'dir."

Buradaki ilginç soru, 73. fermanın yaşandığı 3 Ağustos 2014 yılında Şengal'den kaçan KDP güçleri, şimdi Êzidîlerden ne istiyor? Ne oldu da Aştî Koçer gibi bir katil Şengal'e dönmek istiyor? Şengal halkı bunu bildiği için bu güçlerin Şengal'e dönmesine izin vermiyor.

Aştî Koçber, Koçber, 28 Eylül günü Irak seçimlerini KDP'nin televizyonunda değerlendirirken, Şengal'e gidemeyeceklerini, çünkü oranın güvenli olmadığını ve bu yüzden Şengal'e dönme planları olmadığını belirtmişti. Bu söylemlerden 3 gün sonra KDP ve Irak askeri güçlerinin Şengal'e girmeye çalışması dikkat çekicidir.

Bu da bu kişilerin kendi başlarına olmadıkları ve Türk devletinin baskıları ile hareket ettiklerini gösteriyor. Tarihten bu yana bu işgalci devletlere özellikle de Türk devletine hizmet etmek için çalıştı. Kendi çıkarları için Kürt kanını dökmeye ve bölgede sürekli çelişkiler yaratma çabasına girdiler.