Kürt kahramanlığı
Böyle bir kahramanlık çizgisine ulaşan bir halk asla yenilmez ve özgürlüğünü mutlaka kazanır. Kendi içinden kahramanlar yaratmayı başaran bir halk her zaman muzaffer olur.
Böyle bir kahramanlık çizgisine ulaşan bir halk asla yenilmez ve özgürlüğünü mutlaka kazanır. Kendi içinden kahramanlar yaratmayı başaran bir halk her zaman muzaffer olur.
2024 Newroz’u, tüm zamanların en görkemli ve anlamlı Newrozlarından biri oldu. Dört parça Kurdistan’da ve dünyanın dört bir yanında Kürtler ve dostları milyonlar halinde Newroz meydanlarını doldurdu. Newrozu kutlayanların sayısı on milyonlarla ifade edilir düzeye ulaştı. Newroz meydanlarını dolduran milyonlar yekvücut olarak Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü talebinde odaklandı. Meydanlarda en çok “Bijî Serok Apo!” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları yankılandı. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü hedefleyen Küresel Özgürlük Hamlesi mevcut Newroz kutlamaları ile gerçek anlamda bir zirve yaptı.
Kuşkusuz tarihi bir efsane olan Newroz’un birlik, direniş, özgürlük ve zafer kavramlarıyla ifade edilen anlamları var. Tabii bunlarla birlikte bir de Kürt Kahramanlığını ifade ediyor. Zalim Dehak’ı yenen Demirci Kawa şahsında tarihi Kürt yiğitliği ve kahramanlığı sembolleşiyor. Kürtlüğün önceli olan Med halklaşmasını yaratan kahramanlık ifadesini ortaya böyle koyuyor. Demirci Kawa’nın Kürt orijinli olduğu ve Newroz’un da Kürtler öncülüğünde komşu halkların ittifakıyla yaratıldığı artık genel kabul görüyor.
Dolayısıyla Newroz bir yönüyle Kürt kahramanlığını ifade ediyor. 21 Mart ise ‘Kürt Kahramanlık Günü’ oluyor. Kuşkusuz 21 Mart ve Newroz ile ifade edilen bu bilinç, Kürtlerin halklaşmasında çok büyük bir rol oynuyor. Tarih boyunca hemen hemen her zaman var olan dış işgal saldırılarına ve iç ihanete ve işbirlikçiliğe karşı Kürt varlık ve özgürlük direnişi gücünü esas olarak bu bilinçten alıyor. Bu kadar yoğun yaşanan dış saldırı ve iç ihanete karşı Kürtlerin varlıklarını günümüze kadar sürdürmesi ve sürekli özgürlük arayışında olması buradan kaynaklanıyor.
Tarihe ‘Son Kürt Direnişi’ olarak geçen ve esas olarak ülke ve ulus düzeyinde ilk kapsamlı direniş olan Önder Apo öncülüğündeki direniş de bu tarihsel bilinçten çok güçlü bir biçimde besleniyor. Aslında sömürgeci ve soykırımcı saldırılar söz konusu bilinci çok zayıflatmış bile olsalar, yine de en erkenden gelişen ve rol oynayan Newroz ve onun temsil ettiği yiğitlik ve kahramanlık oluyor. Çok açık ki, Önder Apo tarafından PKK’nin örgütsel temellerinin 1973 Newroz sürecinde atılmış olması buna dayanıyor. 12 Eylül zindanını aydınlatan Mazlum Direnişçiliği yine gücünü Newroz bilincinden alıyor.
Çok iyi biliyoruz ki, Mazlum Doğan’ın 1982 Newroz’unda Diyarbakır zindanında gerçekleştirdiği eylem, tarihsel Newroz bilincinin güncellenmesi, ulusal ve toplumsal özgürlük için kahramanlık düzeyine getirilmesi oluyor. Bu nedenle Mazlum Doğan’a ‘Çağdaş Kawa’ dendi. Kürt halklaşmasının Kahramanlık Günü olan 21 Mart, Kürt uluslaşmasının da Kahramanlık Günü olarak anlam buldu. Bu arayış ve gelişme, başlangıçta devletçi uluslaşma temelinde olsa da giderek Kürt demokratik uluslaşması çizgisine oturdu. Kürt uluslaşmasının ve özgürlüğünün kahramanı, bu direnişi fiili olarak başlatan Mazlum Doğan oldu.
Mazlum Doğan Direnişi bir boyun eğmeme, teslim olmama, özgür yaşam için fiziki varlığını, yani biyolojik yaşamını feda etme direnişçiliğiydi. Bir özgürlük iradesi ve tutumuydu; ideolojik ve manevi anlamı vardı. Bu iradeyi ve tutumu maddi hale getiren, ona siyasi ve askeri anlam kazandıran ise, 15 Ağustos 1984 Atılımı temelinde gelişen gerilla oldu. Kuşkusuz söz konusu gerilla atılımı Önder Apo’nun düşünceleri ve yönetimi altında gerçekleşti. Bu Apocu Çizgiyi gerilla pratiğine en doğru ve başarılı taşıyan, onun komuta ve savaş tarzını geliştiren ise Mahsum Korkmaz(Agit) oldu. Kurdistan’da gerilla ordulaşması Mahsum Korkmaz komutası altında gerçekleşti. Mahsum Korkmaz, 1986 yılının Newroz eylemliliği sürecinde ve eylem içinde 28 Mart günü Gabar Dağı’nda şehit düştü.
Önder Apo, PKK ile başlayan özgürlük direnişini Kürtlerin ‘Ulusal Kahramanlık Dönemi’ olarak tanımladı. Bu tarihi direniş, esas olarak zindanda ve dağda gerçekleşiyordu. Özgürlük Direnişinin zindan kolunun öncüsü Mazlum Doğan olmuştu. Bu nedenle Mazlum Doğan ‘Çağdaş Kawa’ olarak adlandırılmış ve 21 Mart da ‘Ulusal Kahramanlık Günü’ olarak güncellenmişti. Söz konusu Özgürlük Direnişinin dağ, yani gerilla kolunun öncüsü ve komutanı ise Mahsum Korkmaz oldu. Bu nedenle, şehadet günü olan 28 Mart, Önder Apo ve PKK tarafından ‘Ulusal Kahramanlık Günü’ olarak ilan edildi ve Mahsum Korkmaz da “Ulusal Kahraman”, “Kahramanlık Döneminin Sembolü” olarak adlandırıldı. Kısaca Mazlum Doğan ile Mahsum Korkmaz birlikte ‘Ulusal Kahramanlar’ olarak tanımlanırken, 21-28 Mart arası da “Ulusal Kahramanlık Haftası” olarak ilan edildi. Med halklaşmasında kahraman Demirci Kawa kimliği nasıl sembol bir rol oynadıysa, demokratik Kürt uluslaşma mücadelesinde de Mazlum ve Mahsum Kahramanlığı benzer bir rol oynadı.
Şimdi yeni bir Newroz, 2024 yılının Newrozu yaşanıyor. Tüm kutlamaların üzerinde Çağdaş Kawa Mazlum Doğan kahramanlığının etkisi var. Yine Newroz kutlamaları 28 Mart Kahramanlık Günü anmalarıyla birleşiyor. Kürtler Ulusal Kahramanlık Haftası’nı yaşıyor ve kahramanlık bilinci ile kendilerini eğitip güçlendiriyor. Mazlum Doğan ve Mahsum Korkmaz’ın kahramanlık çizgisi, Onları izleyen Zekiye ve Rahşanların, Berivan ve Ronahilerin kahramanlık eylemi, kadın-erkek tüm Kürtleri özgürlük temelinde yeniden yaratıyor.
Kürt halkı dört parça Kurdistan’da ve dünyanın dört bir yanında Newroz meydanlarını dolduruyor ve hep bir ağızdan Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü talebini haykırıyor. Kuşkusuz tüm bunlara Önder Apo ve tarihi İmralı Direnişi öncülük ediyor. Ancak bu öncülüğü en etkili biçimde yine zindan ve dağ direnişleri temsil ediyor ve tüm halka ve insanlığa ilham veren bir düzeyde seyrediyor. Bu temelde zindanlarda gelişen açlık grevi direnişleri dördüncü ayını dolduruyor. 1 Ekim 2023 Ankara eylemiyle başlayan gerilla hamlesi ise Newroz sürecinde doruk yaparak gelişimini sürdürüyor.
Çok açık ki, 2024 Newrozu’na kahramanlık çizgisinde savaşan gerillanın zafer eylemleri damgasını vurdu. Kasım ve Aralık aylarının sonunda, Ocak ve Şubat aylarının ortalarında gelişen devrimci gerilla operasyonları, AKP-MHP faşizmine ezici darbeler vurarak tüm zamanların en görkemli Newroz kutlamalarından birini hazırladı. Bunlara 19 Mart günü Zap gerillasının yeni bir devrimci operasyonu ve 20 Mart günü de TC devletinin en çok güvendiği SİHA’ların armut gibi düşen görüntüleri eklenince, Newroz kutlamaları hem daha çok büyüdü ve hem de coşku seline ulaştı. Böylece Kurdistan Özgürlük Gerillası, Apocu Kahramanlık Çizgisinin ve ölümsüz komutanı Agit Kahramanlığının şaşmaz ve başarılı bir savaşçısı olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Belli ki böyle bir kahramanlık çizgisine ulaşan bir halk asla yenilmez ve özgürlüğünü mutlaka kazanır. Kendi içinden kahramanlar yaratmayı başaran bir halk her zaman muzaffer olur. Kürtler de nasıl ki Demirci Kawa kahramanlığı ile halk olup yurt tutmayı ve günümüze kadar yaşamayı bilmişlerse, şimdi de Mazlum ve Agit kahramanlığı ile demokratik uluslaşmayı ve özgür yaşama ulaşmayı mutlaka başaracaklardır. Kürt kadın ve erkekleri Mazlum ve Agitleşerek, Sara ve Zilanlaşarak, Önder Apo’nun başlattığı bu kahramanlık yürüyüşünü mutlaka zafere ulaştıracaklardır.
Bunlar temelinde, faşist-soykırımcı AKP-MHP diktatörlüğüne çökertici darbeler vurarak Newroz’u en güzel biçimiyle yaşayan ve yaşatan gerilla kahramanlığını selamlıyoruz. Kahraman şehitlerimiz Mazlum Doğan ve Mahsum Korkmaz’ı saygıyla anıyor, Kürt halkının Kahramanlık Haftası’nı kutluyoruz. Kahramanlık Haftası’nda Küresel Özgürlük Hamlesi’nin mevcut düzeyde kesintisiz süreceğine inanıyoruz.
Kaynak: Yeni Özgür Politika