Rêber Ehmed’in anatomisi

İlk eğitimlerini MİT’ten alan Rêber Ehmed, MİT ve Parastin arasındaki köprülerden; 30 yıldır yaşanan ekonomik krizin, faili meçhul cinayetlerin yürütücülerinden biri. Yasa dışı güç olan Roj pêşmergelerini organize eden oluşumun da tepesinde bulunuyor.

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’daki işgal ve ilhak girişimlerinin en çok harekete geçirdiği kesimlerden biri de KDP oldu. Düşmana yaslanma siyasetinin 30 yıldır getirdiği tek “kazanım”, Başûr halkı arasında karşılığı KDP olarak şekillenen ihanet çizgisi oldu. Kurdistan’da teşhir edilen her politikanın altında çıkan KDP, söz konusu politikaları deşifre oldukça PKK saldırganlığı da artıyor. 

ÖZGÜRLÜK VE İHANET DENKLEMİ

Bahsi geçen paralel denklem ise, Kurdistan savaş tarihindeki mücadele-işbirliği diyalektiğine dayanıyor. Mücadelenin büyümesi bütün anti-siyasetlerin foyasını ortaya çıkarırken, bu durum KDP’de siyasetin psikolojik tanımlarından biri olan “sinir uçlarına dokunmak” terimine de parmak basıyor. Bugüne kadar yapılan bütün uğraşlara, algı operasyonlarına, zevahiri toplama çırpınışlarına ve harcanan milyon dolarlara rağmen KDP’nin “kanıyla, teriyle” edindiği etiketi ve getirdiklerini hafızalardan silemiyor.

Bunun yanında KDP’nin bu etiketten “arınma” gibi bir siyasetinin olup olmadığı merak edilirken, zaman zaman resmi ağızlardan yapılan açıklamalarla bu konuda bir kafa karışıklığına yer verilmiyor.

RÊBER EHMED’İN PKK’Yİ HEDEF GÖSTERMESİ

En son Kurdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ehmed’in kimi basın kuruluşlarına yaptığı “Mutlulukla ifade etmeliyim ki, Irak hükümeti son süreçte PKK'nin yasaklı örgüt olduğuna karar verdi. Bölge halkının ve oradaki köylülerin problemlerle karşılaşmaması ve sıkıntı çekmemesi için PKK'nin o bölgeleri terk etmesi gerekiyor. PKK tüm sorunların kaynağıdır” açıklaması en somut örneklerinden sadece biri.

ANKARA’NIN TAKTİKLERİ

Her girişimde PKK’yi suçlamak ve hedef göstermek KDP’nin sıkça başvurduğu yollardan biri olarak bilinirken, bu taktik ise Ankara'dan edinilmiş. Ehmed’in sarf ettiği ifadeler temelinde neden mutlu olduğu kimin için mutlu olduğunun ötesinde Başûrê Kurdistan’ın adım adım statüsünü yok etmeye götüren sorunların kaynağını bulmuş olması, “otu çek, köküne bak” cinsinden.

EHMED’İN GEÇMİŞİ

Söz konusu buluş, Rêber Ehmed’in kim olduğunu ve kaynağı nasıl bulduğuna dair soruları daha da merak eder hale getiriyor. 1968’de dünyaya gelen Ehmed, 1997’de Selaheddîn Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’ni, 2007’de ise  Irak Ulusal Güvenlik Üniversitesi’nde ulusal güvenlik alanında yüksek lisansını tamamladı.  

PARASTIN YILLARI

Kurdistan Mühendisler Birliği üyesiyken Parastin içinde yer almaya başlayan Ehmed, giderek KDP’nin istihbarati işlerini yürütmede üst görevlere geldi. 1998’de Mesrur Barzani’nin istihbarat danışmanlığını yapan Ehmed, 2000-2005 yılları arasında Kurdistan Bölgesi Savunma ve İstihbarat Ajansı başına getirildi. Ehmed, 2005’ten 2012’ye kadar analiz direktörlüğü yaptığı Parastin’ın 2018’e kadar genel sorumlularından biri olarak kaldı. 2019’da Mesrur Barzani başkanlığında kurulan hükümette ise içişleri bakanlığına getirildi.

KDP’nin İçişleri Bakanı ilk eğitimlerini ise Türk istihbaratı olan MİT’ten aldı.

HAKAN FİDAN’IN İLK DURAĞI

Bu organik bağ sonucu MİT ve Parastin arasındaki temel köprülerden olan Ehmed, Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın her Bağdat ve Hewlêr ziyareti öncesi uğradığı temel duraklardan. Sahip olduğu ilişkiler incelendikçe istihbarat geçmişi Türk ordusuna ait üslerin Başûrê Kurdistan’da  ilk kez kurulduğu 1994'te kadar giden Ehmed, o günlerden bugüne kadar Türk istihbaratının Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne karşı geliştirdiği operasyonların kilit isimlerinden biri olarak öne çıkıyor.

BEHDÎNAN AKTİVİSTLERİNİN BAŞINA GETİRİLENLER

Başûrê Kurdistan’da var olan siyasi ve askeri krizin temel sorumlularından biri olan Ehmed, 30 yıldır yaşanan ekonomik krizin, gözaltı, tutuklama, faili meçhul cinayetler ve gazetecilerin katledilmesi politikalarının temel yürütücülerinden biri. Antidemokratik uygulamalara karşı halkın büyük bir tepkisi gelişirken, bu konuda bölge kamuoyunda en çok öne çıkan ise Behdînanlı aktivistler ve sonrasında başlarına gelenler oldu. Behdînanlı aktivistlerin bazıları işkencelerden geçirilirken, bazıları da halen KDP zindanlarında tutuklu.

ROJ PÊŞMERGELERİNİN KURULUŞUNDA YER ALDI

Rojava Devrimi’nde rol çalmak isteyen güçlere de yol gösteren Ehmed, Irak’ın hiçbir askeri kurumu ve Pêşmerge Bakanlığı’na bağlı olmayan yasa dışı paramiliter güç olan Roj pêşmergelerinin oluşumuna da öncülük etti. Ehmed, bu gücü organize eden, eğiten ve politikalarını belirleyen oluşumun tepesinde bulunuyor. KDP ise, bu güçleri şimdilerde Behdînan’a ve Medya Savunma Alanları’na göndererek PKK’ye karşı konumlandırıyor. Türk ilhakında yol göstericiliğine soyunan Roj peşmergeleri, Behdînan’daki halkı yerlerinden etmekle görevli.

ŞENGAL İÇİN 9 EKİM ANLAŞMASINA İMZA ATAN KİŞİ

Sadece Rojava’da değil Şengal’de de harekete geçen Ehmed, Şengal halkının iradesini gasp etmeyi amaçlayan ve 9 Ekim 2020’de Bağdat’ta varılan anlaşmaya Kurdistan Bölgesi Yönetimi adına imza atan kişi olarak da masadaki yerini aldı. Şimdilerde ise bu anlaşmanın hayata geçmesinin yılmaz savunucularından biri olarak uluslararası arenada boy gösteriyor.

ROJHILATLI DEVRİMCİLERİ İRAN’A SATTI

İstihbarati yönünde tek taraflı olmak yerine çok yönlü olmayı esas alan Ehmed, sadece MİT için çalışmadı. Aynı zamanda çok büyük paralar karşılığında Başûrê Kurdistan’a sığınan Rojhilatlı devrimcileri de İran istihbaratına sattı. Bunlardan biri de Ehmed’in içişleri bakanı olduğu 2021’de İran tarafından Hewlêr’de bir otelde katledilen KDP-İ Merkez Komitesi Üyesi Musa Babaxanî’nin cinayetiydi. Cinayetten sonraki tüm bulgular ise Ehmed ve ekibini işaret ediyordu.

AKRÊ CEZAEVİ’NİN MİMARI

Uzun yıllardır Başûrê Kurdistan’da toplumun birçok kesimi insanlık dışı işkencelerden geçiriliyor. Akrê, Mesîf ve Spîlk cezaevleri bu işkencelerin merkezi olurken, Ehmed ise Akrê Cezaevi başta olmak üzere buradaki uygulamaların mimarı. Ehmed’in belli bir dönem Akrê Cezaevi sorumluluğunu yürüttüğü de biliniyor.

 FEDERAL MAHKEME KABUL ETMEDİ

Öte taraftan 2022’de gerçekleştirilen Irak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için KDP’nin adayı olarak belirlenen Ehmed, Irak’ta federal mahkeme başta olmak üzere birçok kesim tarafından kabul görmedi. Mahkeme, adaylığının kabul edilmeme gerekçesini ise daha önce Ehmed hakkında açılan “cinayet” ve “insan kaçırma” davalarına dayandırdı.