İsveç’de Kürdistan’la örnek dayanışma

İsveç’in Gävleborg bölgesindeki Söderhamn ilçesinde kurulu Kürdistan Dayanışma Komitesi, yıllardan beri Kürt Halkıyla örnek bir dayanışma sergiliyor.

İsveç’in Gävleborg bölgesindeki Söderhamn ilçesinde kurulu Kürdistan Dayanışma Komitesi, yıllardan beri Kürt Halkıyla örnek bir dayanışma sergiliyor.

Komite, bir yandan Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan gelişmeleri İsveç kamuoyuna duyururken aynı zamanda üyelerini Kuzey Kurdistan’a göndererek Türk devletinin evlerini yıktığı ve topraklarından sürdüğü Kürtlerle ve Kürdistan’daki sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapıyor. AKP rejimi ve Türk devletinin gerçekleştirdiği insanlık suçlarını görüntüleyerek İsveç kamuoyuna duyuruyor.

Komite’nin girişimleri sonucu yıllar önce Söderhamn Belediyesi, Nusaybin Belediyesi’ni kardeş belediye olarak kabul etti. İki belediye arasında kollektif, katılımcı yerel yönetim anlayışın yaşama geçirilmesi ve kadına yönelik şiddete karşı ortak projeler yapılması için protokol imzalandı.

Merkezi iktidarlardan bağımsız halk lobisi oluşturulması ve yaşanan sorunların yerel yönetim modeliyle çözülmesi üzerinde görüş birliğine varıldı.

NUSAYBİN BELEDİYESİ'NE İKİ AMBULANS VE BİR İTFAİYE ARACI

Komite, Söderhamn Belediyesi yöneticileriyle birlikte Kürdistan’da yaşanan insan hakları ihlallerini yerinde görmek için bir kaç kez Nusaybin’e gitti ve incelemelerde bulundu. Belediye yöneticileri de görüşen komite, ilçede ihtiyaca cevap verecek kadar ambulans olmadığını öğrendi.

Nusaybin Belediyesi’nin ihtiyaç duyduğu araçların temin edilmesi için de kasabada bir kampanya başlattı. Toplanan paralarla satın alınan tam donanımlı iki ambulans ve bir itfaiye aracı Nusaybin Belediyesi’ne hibe edildi. Araçları belediye yöneticilerine teslim eden 10 kişiden oluşan ekip, 5 gün süreyle Nusaybin Belediyesi çalışanlarına cihazların kullanımı için eğitim verdi.

İLKOKUL ÖĞRENCİLERİ KOBANÊ İÇİN SEFERBER OLDU

Komite, DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırıları sırasında DAİŞ’ın gerçekleştirdiği insanlık suçlarına karşı tutum aldı ve Kobanê’nin yniden inşasına katkıda bulunmak için bir kampanya başlattı.

Kobanê’de bir okul inşa edilebilmesi için ilk okullarda okuyan çocukları seferber eden Komite, 60 bin kron toplamayı başardı. Toplanan paralar YPJ Komutanı Nesrin Abdullah’a belediyede düzenlenen bir törenle okul öğrencileri tarafından teslim edildi. Tören sırasında Söderhamn Belediyesi önündeki göndere YPJ bayrağı çekildi.

Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen kongrede komitenin son bir yıl içinde yaptığı çalışmalar değerlendirildi ve önümüzdeki dönemde Kuzey Kürdistan’da yaşayan hakla dayanışmanın daha da geliştirilmesi kararı alındı.

Komite Başkanı Benny Gustafsson ve komite üyeleri Marianne İsacsson, Leonie Fors, Molhaw Alcaleati, Ellen Gustafsson ve Azad Aslan geçtiğimiz hafta RONAK’ın ( Doğu Kürdistanlı Kadınlar Birliği) Stockholm’de düzenlediği konferansa da katıldı.

KARDEŞ POLİTİKACI KAMPANYASI BAŞLATTIK

Komitenin çalışmaları hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Benny Gustafsson, şu anda iki projeyi yaşama geçirmeye çalıştıklarını belirtikten sonra kısa dönemde gerçekleşmeyi düşündükleri projeler hakkında şu açıklamalarda bulundu.

“Söderhamn’daki politikacıların HDP ile dayanışmalarını sağlamak için kardeş politikacı kampanyası başlattık. Nusaybin Söderhamn’ın kardeş belediyesi. Nusaybin’de Türk devletinin evlerini yıktığı ve topraklarından sürdüğü 5 ailenin geçimlerini üstlenmek için bağış kampanyası yürütüyoruz. Ben geçen yılın Kasım ayında Nusaybin’e gittim ve Türk devletinin gerçekleştirdiği yıkımı yerinde gördüm. Geldikten sonra 5 sendika beni davet etti ve izlenimlerimi anlatmamı istedi. Kütüphanede düzenlediğimiz bir konferansta da olanları halkla anlattım ve Nusaybin halkıyla dayanışmayı geliştirme kararı aldık.”

KÜRTLER TÜM HALKLAR İÇİN SAVAŞIYOR

Türkiye ve Kürdistan’da Kürtlere yönelik ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğine dikkat çeken Gustafsson, “Kürtler sadece kendileri için değil tüm halklar için savaşıyor. Kadınların yönetime katılımı, ekoloji ve demokrasi için tabanda yürüttükleri çalışmalara herkesin gereksinimi var. Bunun için Kürtlerle dayanışmamızı sürdürmemiz çok önemli” diyerek dayanışmalarını daha da güçlendireceklerinin mesajını verdi.

Geçtiğimiz hafta Gustafsson’un Kuzey Kürdistan’daki yıkımı anlatan ve AKP’nin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini teşhir eden ve Türk devletinin Eutelsat’a baskı yaparak Kürt televizyon kanallarını kapatma girişimini kınayan bir makalesi Söderhamn’daki yerel gazetede yayımlandı.

Komite üyelerinden Leonie Fors aynı zamanda büro, mağaza ve butik çalışlarını örgütleyen Handels Sendikası’nın üyesi. Fors, geçtiğimiz ay, Türkiye ve Kürdistan’da gerçekleşen katliamları ve hak ihlallerini sendikanın gündemine getirdi ve sendika kongresinde Türk devletinin baskılarının kınanması, Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep eden kararın alınmasına öncülük yaptı.

OLANLARI KAMUOYUNA DUYURMAMIZ ÖNEMLİ

Fors, ANF’e “Türkiye ve Kürdistan’da gerçekleşen insan hakları oldukça kaygı verici. Suriye, Rojava ve İran’da gerçekleşen katliam ve insanlık suçları sık sık dünya kamuoyuna yansıyor. Ancak burada sıradan halk Türkiye ve Kürdistan’da olanları, savaşın sürdüğünü bilmiyor. Bunun için burada bizlerin orada olanları halka duyurmamız gerekir. Sendikaların bir görevi de uluslararası dayanışma ve bu nedenle de konuyu üyesi olduğum Handels’in gündemine getirdim” açıklamasını yaptı.

HERKES TÜRKİYE'NİN DAİŞ'I DESTEKLEDİĞİNİ BİLİYOR

Marianne İsacsson, komitenin sadece İsveç medyasında çıkan haberlerle yetinmeyip Kürdistan’da yaşananları İsveç medyasına yansıtmasının önemli olduğunu söylerken, Molham Alcaleati ise, Türk devletinin DAİŞ’e karşı savaşmak bahanesiyle Suriye’yi işgal edip Kürtlere saldırmasına “Herkes Türkiye’nin DAİŞ’ı desteklediğini biliyor. Rojava’da Kürtlere yönelik saldırıları kabul edemeyiz” diyerek tepki gösterdi.

Erdoğan’ın tüm yetkileri elinde tutan bir diktatör olduğunu söyleyen Alcaleati, “Erdoğan 15 Temmuz’daki darbe girişimini bahane ederek diktatörlüğünü pekiştirmek ve muhalefeti tamamen susturmak istiyor. Bu bizim için beklenen bir şeydi” dedi.