İsveç ve Danimarka’da binler Efrîn için sokağa çıktı

İsveç’in başkenti Stockholm ile Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Odensee ve Horsens kentlerinde meydanlara çıkan binler “Her yer direniş, her yer Efrîn” sloganı ile alanlardaydı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin çağrısı ile bugün meydanlara çıkan binlerce kişi, Efrîn’in yalnız olmadığı mesajı verdi.

STOCKHOLM

Geçtiğimiz hafta sonu İsveç'in başkenti Stockholm'de on bini aşkın kişinin katıldığı bir yürüyüş, hafta boyunca da değişik eylemlerle Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını kınayan Kürdistanlılar, bugün de ikinci kitlesel eylemlerini gerçekleştirdi.

Saat 13.00 sularında Humlegården Parkı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, ellerinde “Afrin yalnız değildir”, “Türkiye'nin Kürdistan'daki katliamlarını durdurun” pankartları, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın dev posterleri, PYD, YPG/YPJ ve PKK bayraklarıyla il merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş kortejinin en önünde giden arabaya yerleştirilen hoparlörlerle Türk devletinin Efrîn'de katliamlarını teşhir eden konuşmalar yapan eylemciler, “Yaşasın Efrîn direnişi”, “Kanlı ellerinizi Efrîn'den elinizi çekin”, “Katil Erdoğan, iki yüzlü Putin”, “Türk ordusu Kürdistan'dan dışarı”, “YPG/YPJ halktır, halk biziz”, “Çocuk katili Erdoğan” ve “Faşist, terörist Erdoğan” sloganlarını attı.

Sergel Meydanı'nda ise bir miting düzenlendi. Mitingde Avrupa Süryani Birliği adına konuşma yapan Metin Rhawi, 1900'lerin Talat ve Enver paşaların soykırımcı zihniyet ve politikalarıyla günümüzde Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt ve azınlık halklara yönelik inkarcı ve soykırımcı politikaları arasında fark olmadığını belirterek Türk ordusunun Efrîn'e yönelik saldırılarını kınadıklarını söyledi.

Erdoğan'ın Kürt, Arap, Asuri-Süryani, Türkmen ve diğer azınlık halkların bir araya gelerek oluşturdukları demokratik sistemden korktuğu için Efrîn'e saldırdığını söyleyen Rhawi, Erdoğan'ın akıbetinin Kobanê'ye saldıran DAİŞ çetelerinden farklı olmayacağını vurguladı.

İsveç Barış Konseyi Başkanı Agneta Norberg, 1990'larda Kuzey Kürdistan'da Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamlara bizzat tanıklık ettiğini belirtikten sonra “Aynı şeyi Erdoğan uluslararası yasa ve sözleşmeleri çiğneyerek Efrîn halkına yapıyor. Kürtleri bombalıyor. İsveç Barış Konseyi olarak İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği'ne Efrîn'deki katliamların durdurulması için harekete geçmeleri çağrısı yapıyoruz” dedi.

DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan Kürt güçlerinin Efrîn'de Erdoğan'ın saldırılarına uğrarken Batılı ülkelerin olanları izlemesinin utanç verici olduğunu söyleyen Yahudi asıllı sanatçı Dror Feiler da uluslararası dayanışmayla Kürt güçlerinin Türk devletini hezimete uğratacağına olan inancını dile getirdi.

KNK, Amara Kürt Kadın Meclisi, İsveç NCDK adına yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılara karşı dayanışmanın yükseltileceği belirtildi. Uluslararası toplum ve İsveç Hükümeti'ne Türkiye'nin bombalama ve saldırılarının durdurulması için girişimde bulunmaları çağrısı yapıldı.

DANİMARKA’NIN ÜÇ MERKEZİNDE EYLEM

Danimarka’nın da üç merkezinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin çağrısı ile eylem düzenlendi.

KOPENHAG

Başkent Kopenhag’da Sêvê Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen binlerce kişi, “Her yer direniş, her yer Efrîn” şiarı ile yürüyüş ve miting yaptı.

Mitingin açılış konuşmasını yapan Zelxe Titrek, “Avesta Xabur şahsında kadın direnişini selamlıyorum” dedi.

Ardından ise Kırmızı Yeşil Birlik Partisi adına konuşan Linda Hansen, parti olarak dış işleri bakanlığına verdikleri gensorunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Efrîn’de Kürt direnişini desteklediklerini de belirten Hansen, “Sivil katliamlara karşı Danimarka hükümeti Türk elçiliğini çağrırarak görüşmeledir” dedi.

Barış Zaman İnisiyatifi’nden Lizette Lassen de kendi bestesi ile Efrîn direnişini selamladı. Katliamlara sessiz kalan ulus devletleri kınadı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylem, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

ODENSEE/HORSENS

Danimarka’nın Odensee ve Horsens kentlerinde de “Her yer Efrîn, her yer direniş” şiarı ile yüzlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş boyunca “Her yer Efrîn, her yer direniş, “Biji berxwedana Efrîn”, “Efrîn ne teneye” sloganları atıldı.

Her iki eylemde verilen mesajlarla Efrîn direnişi selamlanırken, ulus devletlerin işbirliği de kınandı.