YENİLENDİ II

Avrupa’da işgal protesto edildi, Önder Apo’nun özgürlüğü istendi

Avrupa kentlerindeki eylemlerde Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi, Önder Apo’nun özgürlüğü için mesajlar verildi.

Almanya’nın Leipzig kentinde Türkiye'nin Rojava'daki sivil yerleşim yerlerine, gaz kaynaklarına, Medya Savunma Alanları'na ve Şengal'e yönelik saldırılarına karşı yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş Defend Kurdistan, Jugend Kommune, Gemeinsam Kämpfen ve Kürtlerin çağrısıyla  Thomaskirchhof Meydanı’nda başladı.

Yürüyüş Rabat Parkı’na kadar sürdü. Parkta yapılan açıklamada Önder Apo’nun özgürlüğü için mesajlar verildi, işgal saldırıları kınandı. Açıklamada Önder Apo ile çözümün mümkün olduğu vurgulandı.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’da Amara kadın Meclisi’nin çağrısıyla Sergels Torg’da bir araya gelinerek işgal protesto edildi. 

Eylem 2 Kasım’da Stockholm, Norra Bantorget’te yapılacak “Önder Apo’ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm” eylemine çağrı ile son buldu.

KASSEL

Almanya'nın Kassel kentinde, Türk devletinin Rojava’ya saldırılarını kınamak amacıyla bir protesto mitingi düzenlendi. Bölge Halk Meclisi tarafından organize edilen miting Königsplatz Meydanı’nda yapıldı.

Mitingde Kassel Eşbaşkanı konuşurken KİN-MES bildirileri dağıtıldı. Women Defend Rojava adına da konuşma yapıldı.

Konuşmalarda Türk devletinin sivilleri katlettiği vurgulandı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı gençlerin çatı örgütlenmesi Tevgera Ciwanên Şoreşger  (TCŞ) öncülüğünde bisikletli bir eylem düzenlendi. Place de la Gare’dan başlayarak, BoulevardPresident Wilson, Rue Fauborg de Saverne, Rue GustaveDore, Rue du 11 Nowembre’dan geçilerek Place Kleber’de sona eren bisikletli eylemde eylemciler Önder Apo’nun posterlerini taşıdı.

Eylemde dağıtılan bildiride Türk devletinin işgal saldırıları ve İmralı işkencesine dikkat çekildi.

Bildiride çözümün Önder Apo ile sağlanabileceği belirtildi.

LUZERN

Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyesi gençler öncülüğünde Şehit Bêrîtan (Gülnaz Karataş) şahsında Ekim Ayı Şehitleri anısına meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye, Şengal ve Medya Savunma Alanları’na dönük saldırıları protesto edildi. 

Konuşmalar ardından eylem Mühlenplatz'tan Helvetiaplatz'a kadar devam etti. Yürüyüşte sık sık “Bijî Serok APO”, “Bê Serok Jiyan Nabe”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Zap Avaşîn Metîna, Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde St. Laurent meydanında düzenlenen eyleme, çok sayıda İsviçreli parti temsilci ve devrimci gençlik örgüt temsilcileri de katıldı.

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Ln) adına Sıtkı Demir’in işgal saldırıları ve İmralı tecridine dair konuşması ardından POP (İşçi Partisi) Başkanı Julien Schwab söz aldı. Schwab, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde süren işgal saldırılarının uluslararası devletlerin cezasızlık hukukundan güç alınarak gerçekleştirildiğine işaret etti.

Schwab, "Rojava'da direnen yoldaşlarımızın yanındayız. Filistin halkının, Lübnan halkının yanında olduğumuz gibi Türkiye'de, Suriye'de, Irak'ta, İran'da özgürlük için direnen Kürt halkının yanındayız” dedi.

 

Enternasyonalist gençlik örgütleri adına söz alan bir aktivist de, “Kürdistan'da barış gelinceye ve Rêber  Apo'nun serbest bırakılıncaya kadar mücadeleyi elden bırakmayacağız.”

Eylemde İsviçre Kürt Kadınlar Birliği’nin (YJK-S) açıklaması da okundu.

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kentindeki eylemin adresi Mont Blanc meydanı oldu. CDK-Ge ve devrimci gençlik örgütleri adına açıklamalar yapılarak, halk 16 Kasım’da Köln’de gerçekleştirilecek yürüyüşe davet edildi.

CHUR

İsviçre’nin Chur kentinde Kürdistanlılar, Bahnhofplatz’da toplandı. CDK-Chur temsilcisi Kureyş Doymaz ve Siyasetçi Ayşe Acar Başaran birer konuşma yaptı. İmralı tecridinin hala sürdüğünü söyleyen Ayşe Acar Başaran, "Önderliğimiz hala bizimle değil. Önderliğimiz görüşmelerde dile getirdiği gibi eğer koşullar ve şartlar sağlanırsa barış sağlanır. Türk devleti çözüm aradığını söylüyor. Ama çözüm için birşey yapmıyor. Hala Rojava saldırıları devam ediyor. Hala kadınlar ve çocuklar katlediliyor. Hala bombalar yağdırılıyor.Bu yüzden bizlerde herşeyin farkında olmalıyız. Bu oyunlara gelmemeliyiz" dedi. Eylem Almanca basın metninin okunması ardından son buldu.

BERN

Yüzlerce Kürdistanlı ve dostu, Rojava ile Dayanışma Komitesi'nin çağrısıyla İsviçre’nin başkenti Bern’de Bahnhofplatz'ta bir araya geldi.

Açıklamaların ardından kitle kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. İsviçre Federal Parlamento'na yürümek isteyen kitle, İsviçre polisi tarafından barikatlarla engellenmek istendi. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş ardından Reithalle meydanında PYD ve TCŞ adına yapılan açıklamalarla eylem sonlandırıldı.

LIMASOL

Kıbrıs’ın Limasol kentinde Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin çağrısıyla Limasol Belediyesi’nin önünde bir araya gelen Kürt halkı ile dostları, faşist Türk devletinin işgal saldırılarını protesto etti.

Eylemde, saldırılarda katledilenlerin fotoğrafları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK, HPG, YPG, YPJ flama ve bayrakları yer aldı.

Eylemciler sık sık, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bijî PKK”, “Faşist Türkiye, Diktatör Erdoğan”, “İşgalci TC Kürdistan’dan defol” sloganlarının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı cezaevinden Ömer Öcalan aracılığıyla göndermiş olduğu “selama” cevap olarak “selam, selam İmralı’ya bin selam” sloganıyla karşılık verdi.

Eylemde faşist Türk devletinin başlatmış olduğu işgal saldırılarının boyutunu anlatan yüzlerce bildiri dağıtıldı.

Eylem, okunan İngilizce basın metni ve Siyasetçi Lezgin Serhat’ın konuşması ardından son buldu.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Kürt Halk Meclisi ve bileşenlerinin çağrısı ile çok sayıda Kürdistanlı, işgalci Türk devletinin Rojava'daki sivil yerleşim yerlerine, gaz kaynaklarına, Medya Savunma Alanlarına ve Şengal'e yönelik saldırılarına karşı King Cross İstasyonu önünde bir araya geldi.

Türk devletinin saldırılarını kınayan pankart ve dövizler taşıyan Kürtler, sık sık ‘Terörist Türk devleti”, “Faşist devlet”, “Free Öcalan free Kürdistan”, “Kürtlere karşı soykırıma son” şeklinde sloganlar attı.

Uluslararası Tren İstasyonu’nun da bulunduğu bölgede eylemcilere yoğun ilgi gösterildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamalarını taşıyan eylemciler, İngiltere devletine yaptırım ve müdahale edilmesi yönünde talep ve çağrıların yer aldığı bildiriler dağıttı.

Eylemde yapılan konuşmalarda, uluslararası güçlerin Türk devletine müdahale ederek Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonlarını durdurması ve müdahale etmesi gerektiği belirtildi.

Türk devletinin savaş suçu işlediği vurgulanan konuşmalarda, “Türk devletinin savaş suçlarına ortak olmamak için Birleşik Krallık derhal Türkiye’ye silah satışını durdurmalıdır. Bu silahların Kürt sivillere karşı askeri operasyonlarda kullanıldığı ve bölgedeki şiddetin devamına katkı sağladığı bildirilmektedir. Uluslararası kuruluşları, Rojava’da sivilleri korumaya ve devam eden çatışmalar sırasında temel insan hakları ile insani yardımı güvence altına almaya çağırıyoruz” denildi.

Eylem alkış, slogan ve ıslıklar eşliğinde sona erdi. 

DRESDEN
Almanya’nın Dresden kentinde işgalci Türk devletini protesto etmek amacıyla bir miting düzenlendi. Dresden Demokratik Toplum Merkezi’nin çağrısıyla Albert Platz’da bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından devam eden konuşmalarla, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının yaşadığı zor koşullara dikkat çekilerek uluslararası kamuoyu duyarlılığa davet edildi. Saldırıların bölgedeki sivil halkı hedef almasının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanan konuşmalarda, sivil halkın korunması ve enerji altyapısının güvence altına alınması gerektiği belirtilerek, “Kurdistan’a, Ortadoğu’ya çözüm önerileri sunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bir an önce fiziki özgürlüğünün sağlanmasının zamanı geldi. Bu nedenle Ortadoğu’da barış için Önder Öcalan, fikirlerini özgürce söyleyebilmeli” denildi.