Avrupa’da Türk devletiyle bağlantılı faşist saldırılar

Paris’teki ikinci Kürt katliamının ardından gözler yeniden AKP-MHP’nin Avrupa’da örgütlediği faşist gruplara çevrildi. Şu ana kadar MİT’in organizesiyle Avrupa’nın birçok kentinde faşist saldırı, cinayet ve katliamlar gerçekleşti.

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik dün gerçekleşen ve Kürt Kadın Hareketi’nin öncülerinden Evîn (Emine Kara), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer ve Kültür Merkezi’nin müdavimlerinden Abdurrahman Kızıl’ın şehit düşmesiyle sonuçlanan saldırının ardından AKP-MHP iktidarı ile Türk istihbaratı MİT’in Avrupa’daki faşist örgütlenmesi yeniden gündeme geldi.

Türkiye’deki iktidarların uzantısı olarak Avrupa’da örgütlenen Türk faşist yapılanması, 1970’lerden itibaren uyuşturucu ticaretinden silah kaçakçılığına, nefret suçlarından cinayet ve katliamlara kadar birçok suça karıştı. MİT’in organizesiyle cinayet ve saldırılar belli aralıklarla; 12 Eylül 1980 darbesi sonrası, 1990’ların ortası ile 2015’ten sonra devreye konulan inkar ve imha konsepti çerçevesinde arttı, başta Alman, Fransa ve Belçika gibi ülkeler olmak üzere birçok Avrupa ülkelerinde yaygın bir hal aldı.

Özellikle 2015 yılının ikinci yarısından itibaren AKP’nin MHP ile kurduğu faşist blok, Avrupa’daki Türk faşist, ırkçı ve milliyetçi örgütlemeye ağırlık verdi. Erdoğan-Bahçeli ikilisinin Kürt düşmanlığı ve savaş politikaları, bu yapıların daha fazla mobilize olmasını sağladı. 9 Ocak 2013’te yine Paris’te Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Ömer Güney isimli bir tetikçi tarafından katledilmesi sonrası ise MİT Kürtler ile Erdoğan rejimi, muhalifi olan diğer kesimlere yönelik saldırıları, örgütlediği faşist yapıların eliyle gerçekleştirdi.

1970’lerden son yıllara Türkiye’deki rejimlerin Avrupa ülkelerinde organize ettiği cinayet, katliam ve faşist saldırıların hafızalarda kalanları şunlar:

FAŞİSTLER KONGREYİ BASTI: 5 Mayıs 1974 günü Aydın kimliğiyle tanınan 30 yaşındaki orman mühendisi Neşet Danış, Hamburg Türk İşçi Cemiyeti kongresinin seçimleri sırasında MHP’li faşistlerce linç edilerek dövüldü. Saldırı Türk Konsolosluğu ve Türk - İş temsilcisinin gözetiminde gerçekleşirken, hastaneye kaldırılan Danış, iki hafta sonra yaşamını yitirdi.

SOSYALİST SENDİKACIYI KATLETTİLER: 5 Ocak 1980 günü Berlin’in Kreuzberg semtinde bildiri dağıtma sırasında 36 yaşındaki sosyalist sendikacı Celalettin Kesim, MHP’li faşistlerin saldırısında katledildi.

MİT’İN TETİKÇİSİ 4 DEVRİMCİYİ KATLETTİ: 31 Aralık 1994 günü Almanya’nın Rheinland Pfalz Eyaleti sınırları içerisinde bulunan Germersheim kasabasında TKP ML-TİKKO üyeleri Nurettin Topuz, Mustafa Akgün ve Mustafa Aksakal, girdikleri bir kahvehanede MHP’li bir faşistin kurşunlarıyla katledildi. Kimliği uzun süre gizlenen, gözaltına alındıktan sonra mahkemede serbest bırakılan MİT ajanı katilin, 1980 öncesi Yozgat’ta polisin “anti-terör” biriminde görev yaptığı yıllar sonra ortaya çıktı.

TÜRK FAŞİSTLERİN 1995 SALDIRISI: 3 Eylül 1995 günü 21 yaşındaki Kürt genci Seyfettin Kalan, Neumünster kentinde bir grup Türk faşistinin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Aynı günlerde Almanya çapında Kürtlere karşı ülkücüler, polisin sessizliğinden cesaret alarak; saldırı ve linç dalgası başlattı. Ulm, Bielefeld ve Mülheim’de Kürtlere ait yerler yakıldı. Kalan’ı katleden ve iki genci yaralayan ülkücü ise, sadece izinsiz silah taşımaktan ceza aldı ve bir süre sonra serbest bırakıldı.

KÜRT GENCİNİ KATLETTİLER: Seyfettin Kalan’ın katledilmesinden 2 yıl sonra bir Kürt genci daha Türk faşistlerinin hedefi oldu. Kiel kentinde yaşayan Ercan Alkaya, Alevi Kültür Derneği’nin üyesiydi ve 3 Ocak 1997 günü Türk faşistlerinin kurşunlarıyla katledildi.

MHP’Lİ FAŞİSTLERİN KÖLN CİNAYETİ: 4 Temmuz 1999 günü Erol İspir, Köln’de Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu’nun (AGİF) merkezinde nöbet tuttuğu sırada MHP’li faşistler tarafından katledildi.

ARACIYLA GÖSTERİCİLERİ EZDİ: 12 Eylül 2015 günü İsviçre’nin başkenti Bern’de Kürdistanlılar ile dostlarının Türk devletine yönelik protesto gösterisi faşist bir saldırıya sahneye oldu. AKP-MHP yanlısı bir faşist içinde bulunduğu aracın gazına sonuna kadar basarak göstericilerin üzerine sürdü. Saldırganın aracında Türk faşist sembollerin bulunduğu tespit edildi. İkisi ağır olmak üzere 5 kişinin yaralandığı olayda, Bern savcılığının hakkında 8 yıl hapis cezası istemesine rağmen saldırgan hiçbir cezaya çarptırılmadığı gibi, dava 2021 yılında yerel mahkeme tarafından kapatıldı.

BIÇAKLI SALDIRI CESASIZ KALDI: Bern’deki saldırının gerçekleştiği aynı gün bu kez Almanya’nın Hannover kentinde ülkücü grupların gösterisinde Kürtler hedef alındı. Gösteri sırasında yoldan geçen ve aralarında Kürtçe konuşan 4 kişiye Celal A. isimli faşist, bıçakla saldırdı. 3 kişi saldırıda hafif yaralanırken, Mazlum Omer isimli genç ise boğazına aldığı bıçak darbesiyle ağır yaralandı. Saldırı sırasında “Bütün Kürtleri kesmeli” şeklinde ırkçı ifadeler kullanan ve daha sonra polise giderek teslim olan faşist saldırgan, bir süre sonra tutuksuz yaralanmak üzere serbest bırakıldı. 2108’de kararını açıklayan yerel mahkeme, dört kişiyi öldürmeye teşebbüsten 6 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezası istenilen ırkçı saldırgan Celal A.’yı ‘suçsuz’ bularak dava dosyasını kapattı.

ANVERS’TE GÜNLERCE SÜRDÜ: “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük” sloganıyla Avrupa turuna çıkan otobüs 27 Ekim 2017 günü Belçika’nın Antwerpen kentinde Türk ırkçıları saldırısına uğradı. Bu saldırının ardında da kentin Brederodestraat bölgesinde yaşayan Kürt esnaflara yönelik günlerce süren organizeli saldırılar başladı. Sanal ağlarda örgütlenen Belçika ile Hollanda’nın farklı şehirlerindeki Osmanlı Ocakları, UETD ve Ülkü Ocakları üyesi AKP-MHP’liler, otobüs, tren ve özel araçlarla kente gelerek, Kürt esnaflara saldırdı. Belçika polisinin kayıtsız kaldığı saldırılarda birçok Kürt yaralanırken birçok iş yeri de tahrip edilerek kullanılmaz hale getirildi.

VİYANA’DA TERÖR ESTİRDİLER: AKP-MHP destekli faşist gruplar, 2020 yılında Avusturya’nın başkenti Viyana’da terör estirdi. 24 Haziran 2020 günü aralarında Kurdistanlı ve Türkiyeli kurumların da olduğu kadın örgütlerin organize ettiği yürüyüşe yönelik saldırıyla başlayan olaylar dört gün sürdü. Erdoğan rejiminin örgütlediği “Ülkücü” gruplar Kürtler, Türkiyeli sol kesimler ile Avusturyalı solculara yönelik linç ve saldırılar tertipledi. Avusturyalı güvenlik birimlerinin yürüttüğü soruşturmada saldırıların MİT ile bağlantısını tespit edildi. Saldırıları tertipleyen dört kişiden biri Almanya’da bulunan MHP derneğinde, geri kalan 3 üç kişi de yine Avusturya’daki AKP-MHP yanlısı derneklerin yöneticisiydi.

ÜÇ KENTTE PEŞ PEŞE SALDIRILAR: 28 ve 29 Ekim 2020 tarihlerinde Ermenilerin yoğun yaşadığı Fransa’nın Vienne, Décines ve Dijon kentlerinde AKP-MHP iktidarı yandaşı faşist gruplar Ermeni avına çıktı. Türk bayraklarını taşıyan 250'yi aşkın kişi, Ermenilere karşı sık sık "Neredesiniz Ermeniler?" ve "Ermenileri öldüreceğiz" diyerek şiddet çağrısı yaptı. Ermenilere ait işyerleri ile derneklerinin hedef alındığı ırkçı saldırıların ardından Fransız hükümeti Türk faşist grupların örgütlendiği Ülkü Ocakları'nı yasaklamak zorunda kaldı.

KÜRT DERNEĞİNE ORGANİZELİ SALDIRI: Paris yönetiminin Türk faşist gruplara yönelik getirdiği yasak ve alınan güvenlik önlemlerine rağmen AKP-MHP iktidarının örgütlediği ırkçı saldırılar sürdü. 3 Nisan 2021 günü bu kez Lyon kentinde kendilerine “Bozkurt” adını veren Türk faşistleri Kürt derneğini hedef aldı. Sayıları 20’yi bulan yüzü kapalı faşistler, dernek üyelerine demir çubuklar ve bıçaklarla şiddetli bir şekilde saldırdı. Dernekte saldırıya maruz kalan Kürdistanlılardan ikisi ağır olmak üzere dört kişi yaralandı. Bu, iki hafta içerisinde, Lyon’daki Kürt derneğine faşist İslamcı Türkler tarafından gerçekleşen ikinci saldırıydı. Erdoğan’ın haydutlarının Fransa topraklarında Kürtleri ve Ermenileri hedef almasına yönelik hiçbir ciddi önlem alınmadı.

https://firatnews.com/analIz/akp-mhp-almanya-da-fasist-ceteleri-nasil-orgutledi-iii-166037

https://firatnews.com/analIz/akp-mhp-almanya-da-fasist-ceteleri-nasil-orgutledi-iii-166037

https://anfturkce.com/dunya/turkiye-nin-fransa-daki-vahsetle-baglantilari-147215