Britanya Parlamentosu’nda Newroz resepsiyonu

Britanya Parlamentosu’nda düzenlenen Newroz resepsiyonunda konuşan İskoç Ulusal Parti Milletvekili Chris Stephens, “Öcalan özgür olmalı” dedi.

Britanya Parlamentosu’nda Newroz resepsiyonu düzenlendi. Kürt Çalışmaları Merkezi, Avrupa Kürt İşverenler Derneği ve Britanya Kürt Halk Meclisi tarafından organize edilen Newroz resepsiyonuna parlamentoda temsil edilen farklı partilerden 60’tan fazla parlamenter ve Lord ile birlikte çok sayıda belediye başkanı ver sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.  

Resepsiyon, Uluslararası Kalkınma Gölge Bakanı Dan Carden ve Muhafazakar Parti milletvekili David Amess’in ev sahipliğinde gerçekleşti.

Resepsiyona katılan ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn yaptığı konuşmada tüm Kürt halkının Newroz bayramını kutlayarak, Türk devletinin saldırılarına karşı Birleşmiş Milletler’e sorumluluk üstlenme çağrısı yaptı. Irkçılığa karşı birlikte mücadele birlikte mücadele etme çağrısı yapan Corbyn, “Irkçılığın bizi bölmesine izin vermeyelim, hep birlikte çok daha güçlüyüz” dedi.

Birinci Dünya Savaşı ile birlikte uluslararası güçlerin eliyle Kürt halkının yaşadığı toprakların bölündüğünü ve Kürt halkına yönelik zulmün bugüne kadar süregeldiğini vurgulayan Corbyn, şunları belirtti: “Buradan bu Newroz etkinliğinde BM’ye çağrı yapıyorum. Suriye’deki Kürt halkının tehlike arz eden Türk devletinin saldırılarından korunması için Birleşmiş Milletler’in gerekli adımları atmasını garanti altına almalıyız. Biz bölgede birlik, barış ve istikrar istiyoruz. Bu da Kürt halkı başta olmak üzere farklı halkların ve kültürlerin haklarının tanınmasıyla olacaktır. Gelecek seçimleri kazanıp hükümeti kuracağız. Adalet, barış, insan hakları ve demokrasi odaklı bir uluslararası politika oluşturacağız. Çok insan yaşamını yitirdi, çok fazla şiddet yaşandı ve şiddet halen devam ediyor. Kimlik ve toplumsal hakların korunduğu barışa ve çözüme mutlaka bir yol bulunmalı.

Kürt halkı bize çok şey öğretti, dünyaya çok şey verdi. Kürt halkının özgür bir şekilde barış içinde yaşamayı hak ediyor. Bu konuda partim adına gerekeni yapacağımı belirtmek istiyorum.”

STEPHENS: ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI

İskoç Ulusal Parti Milletvekili Chris Stephens ise “Kürt halkının özgürlüğü için çalışmaya devam edeceğiz. 20 yıldır İmralı adasında tecrit edilen Kürt lider Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz. Tecridin kaldırılması ve adalet için açlık grevinde olanlara buradan dayanışma selamlarımı gönderiyorum” diye konuştu.

Britanya’nın en büyük sendikası olan Unite The Union Genel Başkan Yardımcısı Steve Turner da yaptığı konuşmada Öcalan’ın özgür kalması için yürüttükleri Öcalan’a özgürlük kampanyasını büyüterek devam edeceklerini ifade etti.

Resepsiyonda Jack Lopresti, David Amess, John Spelkar, Mary Glindon, Bambos Charalambous, Kate Osamor, Catherine West ve Afzal Khan olduğu milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyeleri Lord William Wallace ve Lord Ray Collins birer konuşma yaptı.