FED-KURD: Adaletsizliğe son vermek için Berlin’e!

FED-KURD, 30 yıldır hukuki hiçbir dayanağı olmayan PKK yasağından kaynaklı Almanya’daki tüm Kurdistani kurumlar ve binlerce Kürt‘ün kriminalize edildiğini belirterek, hafta sonu Berlin’de yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Doğu Almanya Özgür Kurdistanlılar Federasyonu (FED-KURD), PKK yasağının kaldırılması amacıyla 18 Kasım günü Berlin’de gerçekleştirilecek yürüyüş vesilesiyle yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada, Almanya devletinin Kürt halkından ve PKK‘den özür dileyip yasağı derhal kaldırması da istendi.

Açıklama şöyle:

“Ortadoğu’da, Kurdistan’da ve dünyada özgür insanın doğru temeller üzerine onurlu yaşamı yeniden inşa edebilmesi için demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasını tüm halkların hizmetine sunan Kürt Özgürlük Hareketi PKK’nin, 26 Kasım 1993 tarihinde Almanya İçişleri Bakanı Manfred Kanter‘in yayımlamış olduğu bir genelge ile faaliyetleri yasaklanmış ve 30 yıldır bu yasaktan kaynaklı Almanya’daki tüm Kurdistani kurumlar ve binlerce Kürt kriminalize edilmektedir.

Bu yasak, kesinlikle hukuki bir dayanağı olmamakla birlikte içeriğinde büyük çelişkiler barındıran siyasi bir karardır.

Dönemin Almanya hükümeti esasında Kürt dostu olarak bilinen ve 1986 yılında katledilen İsveç Başbakanı Olaf Palme cinayetinde PKK‘yi suçlayıp bunun kara propagandasını yapmıştı. Bu cinayetin uzaktan yakından PKK ile ilişkisinin olmadığı açığa çıkmıştır.

Yine Düsseldorf davasında PKK‘li yöneticiler hakkında alınan karar, 2001 yılında AİHM tarafından bozulmuş ve Almanya devleti haksız görülmüştür. Bu durum Almanya devletinin Kürt halkından ve PKK‘den özür dileyip yasağı derhal kaldırması için yeterli bir gerekçedir.

Kurdistani bir kurum ve bireyleri olarak bizler de bu yasağın mağduriyetini günlük yaşamaktayız.

Ayrıca Federal Almanya devletini, 2018 yılında Lüksemburg ve 2020 yılında Belçika devletinin PKK hakkında almış olduğu olumlu kararı emsal alarak, hepimizi mağdur eden bu yasağı tekrar gözden geçirip derhal sonlandırmasını istiyoruz.

Bu çerçevede başta tüm halkımız olmak üzere kürt dostları demokratik toplumlar ve kurumlar sendikalar ve özgür bireyleri 18 Kasım‘da saat 11.00‘da Berlin Oranienplatz‘da bu adaletsizliğe son vermek için yapılacak olan Almanya merkezi yūrüyüşüne katılmaya davet ediyoruz.“