Kürt siyasetçi ve eğitimci Baran vefat etti

Kürt siyasetçi ve eğitimci Rıza Baran, Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşamını yitirdi.

Almanya’daki Kürt siyasetçilerden ve Eğitimci Rıza Baran, bu sabah yaşamını yitirdi. 78 yaşındaki Baran, uzun süredir hastalıklarla mücadele ediyordu.
Ankara’da 1942 yılında dünyaya gelen Baran, 1963 yılından bu yana Berlin’de yaşıyordu. Gençlik yıllarında birçok Kürt kuruluşun yanı sıra Türkiyeli bazı derneklerin kuruluşunda yer alan Baran, uzun yıllar Eğitim ve Bilim Sendikası'nda (GEV) aktif çalışmalar yürütmüştü.  1991-1995 yılları arasında Kreuzberg Belediye Meclis üyeliğine, ardından da 1995’te yüksek bir oyla Yeşiller Partisi’nden listesinden Berlin Eyaleti Meclis’ine seçilen Baran, başta Kürtler olmak diğer göçmenlerin hakları için mücadele eden isimlerden biriydi.
Rıza Baran, 2019 yılında Berlin Eyaleti Yönetimi tarafından kente yaptığı hizmetlerden dolayı özellikle de 'eğitimde fırsat eşitliği' konusundaki girişimlerinden nişana layık görülmüştü. Baran, ödülünü Berlin Belediye Başkanı Michael Müller’in elinden almıştı.

NAV-BERLİN: BÜYÜK KAYIP

Rıza Baran’ın yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan Berlin Özgür Kürdistanlılar Merkezi (NAV-BERLİN), Baran’ın Almanya’da yaşadığı süre boyunca Kürt halkına hizmet ettiğine ve Kürtlerin hakları için mücadele verdiğine vurgu yaparak “Mütevazi, dürüst, emektar bir yurtseverdi. Herkes tarafından sevilirdi. Bizim açımızdan büyük bir kayıp. Ailesi başta olmak üzere sevenlerine ve Kürt halkına başsağlığı diliyoruz.” dedi.