Liverpool'da Seyit Rıza ve yoldaşları anıldı

Liverpool Kürt Halk Meclisi, 15 Kasım 1937'de Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edilen Seyit Rıza ve yoldaşlarını anmak için bir etkinlik düzenledi.

Liverpool Kürt Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen anma törenine çok sayıda kişi katıldı. Çıra yakılarak gerçekleştirilen anma töreninde, Seyit Rıza'nın yanı sıra tüm Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Liverpool Kürt Toplum Merkezi'nden Mehmet Heval, yaptığı konuşmada, "Seyit Rıza, faşist Kemalist rejime boyun eğmedi. Bugün her inanç, her dil, bu dik duran fikri bir araya getirerek Kürt özgürlük mücadelesini büyüttü. Milyonlar bugün Seyit Rıza'nın ruhuyla faşizme karşı mücadele ediyor. Dersim asla Tunceli olmayacak ve özgür Kürdistan özerk Dersim şiarıyla mücadeleye devam edecek" ifadelerini kullandı.

Britanya Kürt Halk Meclis Eşbaşkanı Sait Suruç, konuşmasında faşist inkarcı ve soykırımcı siyasetin Kürt halkına karşı devam ettiğini belirterek, "Düşman sadece Seyit Rıza ve arkadaşlarını katletmedi, aynı zamanda Kürt halkını soykırıma uğratmak istiyor. Kürt halkını ayrıştırmak ve biat ettirmek isteniyor. Ancak Kürt halkı, Seyit Rıza ve Şeyh Sait gibi bu soykırımcı zihniyete boyun eğmedi, eğilmiyor ve siyasetlerini alt üst ettiler. Bu zulüm mutlaka yenilecek, zaten yeniliyor. Seyit Rıza'nın ruhu, Kürdistan dağlarından ovalarına kadar Kürt halkının onurlu evlatları tarafından yüce destanlar yaratılarak sürüyor" şeklinde konuştu.

Anma töreni okunan şiirlerle sona erdi.