GÖRÜNTÜLÜ

Paris’teki konserde demokratik konfederalizm çatısı altında birleşme çağrısı

Paris’te “Uluslararası Komplo’ya karşı enternasyonal mücadele” anlayışıyla konser düzenlendi. Konserde kapitalist modernitenin ötekileştirdiği herkese, demokratik konfederalizm çatısı altında birleşme çağrısı yapıldı.

Avrupa’da yaşayan Kürt halkı ve dostları, çeşitli kültürel sanatsal etkinlikler, farklı eylemlilik ve yürüyüşlerle “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesini ikinci yılına taşıdı. Hamle kapsamında bugün Fransa’nın başkenti Paris’te “Abdullah Öcalan ve Kürt siyasi tutsaklarla dayanışma konseri” düzenlendi.

Montreuil Kongre Sarayı’nda düzenlenen konseri Fransa Kürt Demokratik Konseyi (CDK-F), Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Jineoloji Komitesi, Kürdistan Kültür Derneği, Fransa-Kürdistan, Solidaires Sendikası, Danielle Mitterrand Vakfı, Irkçılığa Karşı Hareket ve Halklar Arası Dostluk Derneği (MRAP), Barış Hareketi, SOS Irkçılık, Tamil Elam Evi I. Dernekler Köyü, Lavrio Dayanışması, Kurd Inalco, Internationaliste, Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) ve Özgürlükçü Komünistler Birliği (UCL) organize etti.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Berivan Fırat ve Baran Kara’nın sunumunda gerçekleşen konser, CDK-F'nin ve tüm katılımcı kurumların ortaklaşa hazırladığı metnin okunmasıyla başladı.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK – F) Eşbaşkanı Şahin Polat’ın okuduğu ortak açıklama metninde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilerek İmralı işkence ve soykırım sisteminin gelişim süreci ele alındı. 

İmralı tecrit, işkence ve soykırım sisteminin ortadan kaldırılması için enternasyonal mücadelenin önemine değinen Polat, 10 Ekim 2023 tarihinde başlayan hamlenin büyüyerek ses getirdiğini ve bunun birlikte mücadeleyle sağlandığını ifade etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün ezilenlerin öncelikli görevi olduğunun altını çizen Polat, “Özgürlüğü özgürlüğümüzdür” dedi. Polat, ezilenlerin, kapitalist modernitenin ötekileştirdiği her kesimi “Demokratik Konfederalizm” çatısı altında birleşmeye davet etti.

Etkinliğe katılan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Ömer Güneş ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 26 yıldır İmralı’da tecrit altında olduğunu, 4 yıla yakın süre ise ailesi, avukatlarıyla görüştürülmediğine dikkat çekti. “İmralı’daki tecrit bir işkence ve insanlık suçudur” diyen Güneş, Avrupa kurumlarının bu işkenceye karşı suskunluk içerisinde olduğunu, görevlerini yerine getirmesi için halk diplomasinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Konuşmanın ardından Mouss & Hakim, Rodolphe Burger, Sofiane Saidi, Mehdi Haddab, Mademoiselle, Firmesk, Xelîl Xemgîn, Hekîm Sefkan ve Hozan Comerd sahne aldı.