Roma Üniversitesi’nde Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü tartışılacak

Roma Üniversitesi’nde düzenlenecek bir konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış mutlak tecrit koşulları ve özgürlüğü ele alınıp tartışılacak.

İtalya Öcalan’a Özgürlük Zamanı Komitesi’nin, 10 Ekim’de “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” talebiyle uluslararası alanda başlatılan kampanya kapsamında yürüttükleri eylem ve etkinlikler devam ediyor. Bu kapsamda 14 Kasım Salı günü Roma Tre Üniversitesi’nde “Türkiye’de siyasi mahkumlar ve cezaevi sistemi” ve “Türkiye’de sivil haklar ve özgürlükler” başlıklı iki bölümden oluşacak bir konferans düzenlenecek.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarının yanı sıra İtalyan siyasetçi, sanatçı, siyasi parti temsilcisi ve hukukçuların konuşmacı olarak katılacağı konferansın temel tartışma konuları arasında Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşulları ve Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırıları olacak.

Konferans tertip komitesi tarafından yapılan açıklamada, Türk devletinin Ukrayna-Rusya ve Filistin-İsrail savaşında oynamak istediği role dikkat çekilerek şunlar ifade edildi: “Son dönemde uluslararası toplumu sarsan her iki krizde de Türkiye, kendisini tarafsız ve insan hakları bilincine sahip, çatışmanın tüm tarafları arasında taviz koparabilen ve arabuluculuk yapabilen bir ülke olarak sunarak kendisine öncü bir rol biçmeye çalışıyor.

TÜRKİYE SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE SUÇ İŞLİYOR

Ancak Türkiye kendi sınırları içerisinde, başta gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve muhalif siyasetçiler olmak üzere toplumun farklı kesimlerine yaptığı saldırılarla insan haklarını sistematik olarak ihlal etmektedir. Bu sistematik hak ihlalleri, İmralı yüksek güvenlikli cezaevinde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım'a uygulanan ağır tecrit koşullarında açıkça görülmektedir.”

ROJAVA’YA SALDIRILAR ULUSLARARASI HUKUK İHLALİDİR

Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılarına da dikkat çekilen açıklamada, Türk devletinin hava saldırılarıyla sivil yerleşim yerlerini ve sivil alt yapıyı hedef aldığı belirtildi. Bu saldırıların uluslararası hukukun ihlali kapsamında olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Türkiye’nin kendi içinde ve sınırları dışında işlediği suçların alanında uzman isimler tarafından düzenlenecek konferansta masaya yatırılıp tartışılacağı ifade edildi.

Roma Tre Üniversitesi’nde saat 15.30 başlayacak olan konferansın katılımcıları şu şekilde:

İlk bölüm:

Roma Üniversitesi Profesörlerinden Enrica Rigo

Hukukçu Maura Palma

Yeşiller ve Sol İttifak Grubu Başkan Yardımcısı Marco Grimaldi

HEDEP Şirnex Milletvekili Newroz Uysal

Abdullah Öcalan’ın Avukatı Faik Özgür Erol

Abdullah Öcalan’ın İtalyan Avukatı Arturo Salerni

İkinci bölüm:

İtalyan Karikatürist Zerocalcare

Roma 3. Belediyesi Başkanı Amedeo Ciaccheri

Kürt Kadın Hareketi Üyesi Zilan Diyar

İtalya Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi Sözcüsü ve Eski Senatör Giovanni Russo Spena

Lazio Bölge Konseyi Yeşiller ve Sol Grup Lideri Claudio Marotta