GÖRÜNTÜLÜ

St. Gallen’de Dersim Katliamı’na ilişkin panel

St. Gallen’de düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Tarihçi Sedat Ulugana, Dersim Katliamı’nın tarihsel arka boyutunu ve o dönem yaşananları anlattı.

İsviçre’nin St. Gallen kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-St.Gallen) tarafından Dersim Katliamı’nın 87. yıl dönümü dolayısıyla panel düzenlendi.

Panele Tarihçi Sedat Ulugana konuşmacı olarak katıldı.

1938 Dersim Tertelesi’nde katledilenler ve Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan panelde, Sedat Ulugana katliamın tarihsel arka boyutunu ve o dönem yaşananları anlattı.

Ulugana şunları aktardı: “Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Kürtleri asimile etmek için hem fizik hem de kültürel bir soykırım politikası devreye sokuldu. Koçgirî’den başlayarak, Şêx Saîd, Zîlan, Agirî ve son olarak Dersim’de katliamlar yapılmıştır. Dönemin Kürt öncüleri idam edildi ve halen mezar yerleri bilinmiyor. Seyid Rıza'nın mezar yeri bilinmese de Elazığ Buğday Meydanı civarında defnedildiği tahmin ediliyor. Dersim, kendine özgün yönleri olan ve ta Osmanlılardan beri devletin hedefinde olan bir yer. Devlet, Dersim’e saldırmaya başladığında Suriye’de bulunan Xoybûn üyeleri büyük bir cephane ile yola çıkarlar ancak Amed’de pusuya düşürülürler. Devlet bunlarla çatışarak başa çıkamayacağını fark edince bulundukları ekili arazileri ateşe vererek yardıma gitmek isteyenleri katleder.”

Tarihçi ve Akademisyen Sedat Ulugana, Seyid Rıza’nın tarihsel misyonunu ve Türk devletinin amacına dair geniş bir sunum yaptıktan sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.