Uzun yürüyüşçüler Strasbourg’da komployu kınadı

Kürt halkının ‚‘‘Kara gün‘‘ dediği  ‘ uluslararası komplonun 20’inci yıl dönümünde Strasbourg’a kadar uzun yürüyüş gerçekleştiren üç kol, bugün kentte büyük bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan‘ ın uluslararası bir komplo ile 15 Şubat 1999’da esir edilmesinin yıl dönümü Strasbourg’da  Mannheim, Lüksembourg ve Basel’den uzun yürüyüş gerçekleştiren grupların katıldığı bir yürüyüşle protesto edildi.

Tecride karşı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan dünyanın birçok yerine yayılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri ise kararlı bir şekilde devam ediyor.

3 KOLUN YÜRÜYÜŞÇÜLERİ KENT MERKEZİNDE TOPLANDI

Uluslararası Komplo‘nun yıl dönümünde Lüksemburg, Basel ve Mannheim’dan başlatılan uzun yürüyüş eylemcileri, bugün önce 61’inci günündeki açlık grevi eylemcileriyle buluştu. Aralarında Lüksembourg’dan Strasbourg’a yürüyen enternasyonalistlerin de olduğu yüzlerce kişi, daha sonra kent merkezindeki Place Kléber meydanına geçti.

Burada üzerinde ‘Leyla Güven’in talebi talebimizdir’, ‘Tecridi kıralım, Kürdistan’ı özgürleştirelim’, ‘Rojava için ayağa kalk’ sloganları ile Demokratik Konfederalizm ve tecride ilişkin bilgilendirmelerin yazılı olduğu büyük pankartlar açıldı. Eylemde Öcalan ve Leyla Güven posterleri ile Kürdistani ve farklı enternasyonalist grupları temsil eden flamalar taşındı.

Burada enternasyonalistler, Basel’den uzun yürüyüş gerçekleştiren HDP’liler ve aydınlar ile Mannheim’dan yürüyen Kürt gençleri adına açıklamalar yapıldı.

‘TECRİT, BASKI VE KATLİAMLAR GÜNLÜK YAŞAMIN PARÇASI HALİNE GELDİ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 20 yıllık esaretine dikkat çekilen açıklamada, 2011 yılından bu yana avukatlarıyla, son 3 yıldır da bir istisna hariç ailesiyle de görüştürülmediği hatırlatıldı. 2015 yılında barış sürecinin bitirilmesiyle eşzamanlı olarak Kürt halkına karşı büyük bir savaşın başladığına yer verilen açıklamada, insan hakları ihlalleri ve katliamların Türkiye’de günlük yaşamın parçası haline geldiği vurgulandı.

‘AK ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇMELİ’

Tecride karşı 8 Kasım’da Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevlerinin cezaevleri, Strasbourg, Hewlêr, Galler ve daha birçok yerde 300’ün üzerinde kişi tarafından devam ettirildiği belirtilen açıklamada, Strasbourg’daki açlık grevine de değinildi. Strasbourg’un seçilmesinin Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Merkezi (CPT)’nin bu kentte oluşuyla bağlantılı olduğu belirtilen açıklamada, AK’ye kurucu üyelerinden Türkiye’nin barış ve demokrasi gibi temel ilkelere saygı duyması yönünde baskı yapması istendi.

Açıklamanın sonunda Kürt milletvekili Leyla Güven’in hayatının risk altında olduğu ve AK’nin derhal harekete geçerek hem Güven’in hem de diğer eylemcilerin ölümlerinin önüne geçmesi çağrısı yapıldı.

Burada Basel Grubu adına Aveg-KON üyesi Birsen Ocak tarafından yapılan açıklamada da, savaş politikalarına son verilmesi çağrısı yapıldı.

Mannheim’dan Strasbourg’a yürürken Alman polisi tarafından engellenen gençler adına konuşan Ferzed Dino’da, baskılara rağmen Öcalan’dan vazgeçilmeyeceğinin altını çizdi. Alman polisinin tavrı da kınandı.

‘ÖCALAN’IN FİKİRLERİ DÜNYA HALKLARININ UMUDUDUR’

Lüksembourg’dan Strasbourg’a yürüyen enternasyonalistler adına konuşan İspanyol devrimci Silvio Herero ise, Kürt Hallk Önderi üzerinde uygulanan tecridi kabul etmediklerini söyledi. Uluslararası komplonun derhal son bulması gerektiğini söyleyen Herero, açlık grevlerindeki eylemcilere herhangi bir zarar gelmeden tecride son verilmesi çağrısı yaptı.

Demokratik Konfederalizm’in sadece Ortadoğu halkları için umut olmadığını söyleyen İspanyol devrimci, Öcalan’ın fikirlerinin tüm dünya halkları için çözüm olduğunun altını çizdi.

AK’YE KADAR YÜRÜNDÜ

Place Kléber’den Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) gibi kurumların olduğu Avenue de l’Europe adlı bulvara doğru yürüyen uzun yürüyüşçüler, sık sık Fransızca, Kürtçe, İspanyolca ve İngilizce ‘Biz Kimiz? Hepimiz Leyla’yız’, ‘Tecride son’, ‘Öcalan’a Özgürlük’, ‘Alerta (İmdat)’, ‘Ne batılı ne doğuluyuz-Kadın mücadelesi enternasyonalisttir’ ve ‘Jin Jiyan Azadi’  sloganları atıldı.

3 kilometre kadar yürüyen eylemciler daha sonra AK önünde 2012 yılından bu yana Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eyleminin düzenlendiği alanda toplandı.

BİR GRUP CPT’YE DOSYA SUNDU

Yürüyüş ardından İspanyol, Portekiz ve İsviçreli enternasyonalistlerden oluşan 5 kişilik bir grup, CPT’ye bir dosya sundu.

Öcalan’a  Özgürlük Nöbeti eyleminin sürdüğü alandaki miting devam ediyor.