100 milyon yıldır uyuyan mikropları uyandırdılar
Bilim insanları okyanus tabanında 100 milyon yılı aşkın bir süredir gömülü olan mikropları hayata döndürdü.
Bilim insanları okyanus tabanında 100 milyon yılı aşkın bir süredir gömülü olan mikropları hayata döndürdü.
Japon bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada Güney Pasifik Girdabı olarak adlandırılan ve 6 bin metre derinlikte bulunan okyanus bölgesinin tabanı 20 metre kazılmış ve örnekler yüzeye çıkarılmıştı.
10 yıl süren incelemeler sonucunda toprak içine gömülü halde bulunan mikropların 101.5 milyon yaşında olduğu tespit edildi. Yani sözkonusu mikroplar hayattayken dünyada dinozorlar hüküm sürüyordu.
Japonya Deniz-Dünya Bilimleri ve Teknolojisi’den bilim insanları söz konusu mikropları yeniden hayata döndürmeyi başardı. Mikropları oksijen ve besin yoğunluğu bulunan ortama taşıyan bilim insanları, küçük organizmaların yeniden hayata döndüğünü gördü.
Araştırma ekibinden bilim insanı Yuki Morono, bulunan mikropların yüzde 99,1’inin uyandığını söyledi.
Morona’ya göre sözkonusu mikroplar besinsiz kaldıkları ortamda tüm aktivitelerini durdurabiliyor. Yani bir nevi uykuya dalıyor. Ancak yeniden oksijen ve besinle buluşunca canlanabiliyorlar.
Deneydeki mikroplar da az miktarda azot ve oksijene hemen tepki verdi. 69 gün içinde de mikropların sayıları dörde katlandı.
Aerobic bakteri adı verilen mikrop türünün son derece dayanıklı olduğunu belirten bilim insanları, bu küçük organizmaların metabolik hızlarını olağandışı bir şekilde düşürdüğünü ve çok uzun süreler uykuda kaldığını söylüyor.