Antibiyotik direnci milyonlarca insanın ölümüne neden olabilir!

Lancet dergisinde yayınlanan kara bir senaryoya göre antibiyotik direnci 2050 yılına kadar milyonlarca kişinin ölümüne neden olabilir.

Bu kötü senaryoya göre önümüzdeki 25 yıl içinde dünya çapında 39 milyondan fazla insan doğrudan antibiyotik dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebilir.

Halihazırda büyük bir sağlık sorunu olarak kabul edilen antibiyotik direncinin, daha da kötüleşmesi bekleniyor. Antibiyotik direnci, bakterilerin veya diğer patojenlerin antimikrobiyal tedavilere yanıt vermelerini engelleyen değişikliklere uğraması olarak ifade ediliyor. 

Lancet dergisinde yayınlanan bu çalışma ilk kez antibiyotik direncinin zaman içindeki etkisini değerlendirerek,  evrimini tahmin etmeye çalışıyor. 

Yazarlara göre, 1990 ile 2021 yılları arasında dünya genelinde her yıl bir milyondan fazla insan antibiyotik direncinin doğrudan bir sonucu olarak hayatını kaybetti. 

Yazarlar, 204 ülke ve bölgeden 520 milyondan fazla kişiye ait verileri kullanarak her yaştan insanda 22 patojen, 84 patojen ve tedavi kombinasyonu ve 11 bulaşıcı sendromu inceledi.

Araştırmacıların modellemesine göre, doğrudan kurbanların sayısı 2050 yılına kadar dünya çapında yılda 1,91 milyona ulaşabilir; bu da 2021 yılına kıyasla %67'den fazla bir artış anlamına geliyor.

Bu yüzyılın ortalarına gelindiğinde, antibiyotik direnci her yıl 8,22 milyon ölümde büyük bir rol oynayacak. Bu da 2021 yılına kıyasla %74,5 artışa denk geliyor. 

Bilim insanlarına göre, toplamda, 2025 ve 2050 yılları arasında antibiyotik direnci dünya çapında 39 milyondan fazla ölüme doğrudan neden olabilir ve 169 milyon ölümle ilişkilendirilebilir.

Bununla birlikte araştırmacılara göre daha az kötümser senaryolar da mümkün. Enfeksiyonların tedavisi ve antibiyotiklere erişimin iyileştirilmesi, 2025-2050 yılları arasında, özellikle Güney Asya ve Sahra altı Afrika'da olmak üzere, dünya genelinde 92 milyon ölümü önleyebilir.