300 milyon yıllık köpekbalığı fosilleri bulundu

Araştırmacılar, ABD’de bir ulusal parktaki mağaralarda çok iyi muhafaza edilmiş yüz dolayında köpekbalığı fosili buldu.

Mammoth Cave Ulusal Parkı, Facebook hesabında yaptığı açıklamada uzmanların 330 milyon yıl öncesine ait köpek balığı fosilleri bulduğunu duyurdu.

Fosillerin, parktaki mağaralarda keşfedildiği bildirildi. Fosillerin listesini çıkarmak için yapılan çalışma sonucunda 100 dolayında köpekbalığı fosili olduğu tespit edildi. Köpekbalığına ait büyük bir kafatası parçaları, bir iç çene, sayısız kafatası kıkırdakları ve büyük beyaz köpekbalığı boyutlarında bir köpekbalığının bir çok dişi bulundu.

Araştırmacılar için bu tür keşifler büyük bir hazine olarak değerlendiriliyor. Her ne kadar dişler rahatlıkla muhafaza edilebilseler de, kıkırdaklardan oluşan iskeletler için bu zor bir durum. Bu nedenle onları bulmak nadir bir durum olarak görülüyor. Ulusal parkta bulunan fosillerin son derece iyi muhafaza edildiklerini, hatta neredeyse el değmemiş bir durumda oldukları kaydedildi. Yeraltı sistemi içerisinde olmaları, kötü hava koşullarına kalmamaları bu durumun nedeni olarak ifade ediliyor.

Bu parkta her yıl yeni keşifler yapılıyor. Paleontologlar için bir oyun sahası gibi. Çok sayıda deniz türünün fosilleri bu parkta bulunuyor. Mammoth Cave parkı bölgesinde 300 ila 325 milyon yıl önceki kalkerlerin az bir derinliğe sahip tuzlu bir denizden oluştuğu ve Mississipian denizi adıyla tanındığı belirtiliyor.

Mammoth Cave parkında 400’ü aşkın mağara bulunuyor. Bunlar arasında 643 kilometre ile dünyanın en uzun mağarası Mammoth Cave System de yer alıyor. National Park Service yaptığı açıklamada bu mağaranın dünyada başka en uzun mağaralardan iki kat daha uzun olduğunu kaydetti.