Çin uzaya ilk sivil astronotunu gönderdi
Çin, Tiangong uzay istasyonuna biri sivil olmak üzere üç yeni astronot gönderdi.
Çin, Tiangong uzay istasyonuna biri sivil olmak üzere üç yeni astronot gönderdi.
Çin devleti, insanlı uçuş alanında ABD ve Rusya karşısındaki hedeflerini güçlendiriyor.
Biri sivil üç astronotun yer aldığı Shenzhou-16 misyonu, Uzun Yürüyüş F2 füzesi ile salı günü yerel saatle 09.31’de kalkış yaptı. Fırlatmanın başarılı olduğu bildirildi.
Uzaya gönderilenler arasında bir sivil olan 36 yaşındaki profesör Gui Haichao da yer aldı. Bugüne kadar uzaya gönderilen tüm astronotlar silahlı kuvvetler üyelerinde oluşuyordu.
Astronotlar uzay istasyonu Tiangong’da (Göksel Saray) altı ay boyunca kalacak. Astronotların yerine ulaşması ardından Shenzhou-15 ile istasyona gönderilen ve altı aydır orada olan üç kişi de birkaç gün içinde Dünya’ya geri dönecek.
Çin, uzay ilk insanlı seyahatini 2003’te gerçekleştirdi. Oysa Sovyetler ve Amerikalılar 1961 yılında bunu gerçekleştirdi.
İnşası tamamlanan Tiangong’a ‘T’ biçimi verildi. Boyutları itibariyle Rus-Sovyet istasyonu olan Mir’e benziyor. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kıyasla daha küçük.
Aynı zamanda CSS (Chinese Space Station) adıyla da bilinen Çin uzay istasyonunun en az 10 yıl yörüngede kalması planlanıyor.
ABD’nin, Çin’in ISS’ye katılımına onay vermemesi ardından Çin kendi istasyonunu kurmaya başlamıştı. Bir Amerikan yasası, Çin ile ABD arasında uzay alanındaki işbirliğini neredeyse tamamen yasaklıyor.
Asya devi Çin, pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, özellikle deneylerin gerçekleştirilmesi için Tiangong çevresinde uluslararası işbirliği yapma arzusunu yineledi.
Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA) sözcüsü ve müdür yardımcısı Lin Xiqiang da düzenlediği basın toplantısında, "Yabancı astronotların Çin uzay istasyonundaki görevlere katılmasını görmek için son derece istekli ve hevesliyim" dedi.
Xiqiang, 2030’dan önce özellikle “bilimsel gözlemlerde” bulunmak için Ay’a ilk Çinliyi indirme niyetleri olduğunu da tekrarladı.
Çin, rakipleri karşısındaki gecikmeyi yakalamak için uzay programına milyarlarca dolar yatırım yaptı. 2019'da ülke, dünyada bir ilk olan Ay'ın karanlık yüzüne bir araç indirdi. Bu araç, 2020'de Ay'dan örnekler getirerek misyonunu tamamladı.
2021'de Çin, Mars'a da küçük bir robot indirdi. CMSA pazartesi günü yaptığı açıklamada, Asya devinin artık her yıl iki insanlı uzay görevi başlatmayı planladığını söyledi. Sıradaki iş, ekim ayında fırlatılması beklenen Shenzhou-17 olacak.